July 23, 2024

China akan alami suhu panas melampau tidak lama lagi

China akan alami suhu panas melampau tidak lama lagi


BEIJING – Kebanyakan kawasan di seluruh China akan mengalami suhu agak tinggi dalam tempoh beberapa bulan akan datang, menandakan satu lagi musim panas yang melampau.

China sudah berada di tengah-tengah cuaca buruk apabila hujan lebat dan banjir di selatan dan suhu memecahkan rekod di beberapa bahagian utara dan tengah China, mengancam tanaman dan memberi tekanan pada grid elektrik.

Negara ini mengalami cuaca panas luar biasa sepanjang tahun, dengan purata suhu dari Mac hingga Mei pada tahap tertinggi sejak rekod bermula pada 1961, menurut data rasmi.

Meteorologi China memberi amaran kepada pihak berkuasa untuk bersiap sedia menghadapi musim panas kedua berturut-turut dengan panas terik. Tahun lepas, bandar-bandar utara dibakar di bawah panas terik selama beberapa hari pada bulan Jun dan Julai.

Kebanyakan negara Asia telah mengalami kepanasan melampau sejak beberapa bulan lalu diburukkan lagi oleh perubahan iklim.

Pihak berkuasa cuaca China juga meramalkan sehingga dua taufan mungkin mendarat di tanah besar China pada bulan Julai.

Taufan itu dijangka bergerak ke arah barat atau barat laut.

Tahun lepas, dua taufan kuat – Doksuri dan Haikui mendarat, menyebabkan hujan lebat dan banjir hingga mengakibatkan pemindahan besar-besaran. – AgensiSource link

OR

Scroll to Top