June 14, 2024

3 Mei tentukan rayuan wanita berkaitan status agama Islam


Putrajaya: Mahkamah Persekutuan menetapkan 3 Mei depan untuk memutuskan rayuan seorang wanita berusia 37 tahun bagi mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan yang mengembalikan status agamanya sebagai Islam.

Peguam A Surendra Ananth, yang mewakili wanita itu, ketika dihubungi Bernama bahawa pihaknya telah menerima sepucuk surat daripada mahkamah yang memaklumkan perkara tersebut.

Beliau berkata keputusan akan disampaikan secara dalam talian menerusi aplikasi Zoom.

Pada 19 Feb lalu, panel tiga hakim terdiri daripada Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Abang Iskandar Abang Hashim serta Hakim-Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Mary Lim Thiam Suan dan Datuk Abu Bakar Jais menangguhkan keputusan rayuan itu selepas mendengar hujah peguam yang mewakili wanita itu, Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan penasihat undang-undang negeri Selangor bagi pihak kerajaan negeri.

Wanita itu merayu terhadap keputusan majoriti 2-1 Mahkamah Rayuan pada 13 Jan 2023 yang mengembalikan status agamanya sebagai seorang Islam.

Wanita itu berkata beliau masih kecil ketika ibunya bertindak mengislamkannya pada 1991.

Katanya, ibunya telah berkahwin dengan seorang lelaki beragama Islam selepas bercerai dengan bapa wanita itu.

Wanita itu mendakwa walaupun memeluk Islam, ibu dan bapa tirinya membenarkan dia terus mengamalkan kepercayaan Hindu, agama yang dianuti sejak dilahirkan.

Pada 12 Dis 2013, wanita itu memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur untuk mendapatkan pengisytiharan bahawa dia tidak lagi beragama Islam.

Bagaimanapun pada 20 Julai 2017, Mahkamah Tinggi Syariah menolak samannya. Mahkamah Rayuan Syariah juga menolak rayuannya pada 1 Ogos 2017.

Selepas gagal di Mahkamah Syariah, wanita itu kemudian memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Sivil Shah Alam dan berjaya mendapat pengisytiharan bahawa beliau bukan beragama Islam.

Bagaimanapun, keputusan itu diketepikan oleh Mahkamah Rayuan yang membenarkan rayuan MAIS dan Kerajaan Negeri Selangor.

Pada 23 Mei tahun lepas, wanita itu kemudian mendapat kebenaran untuk merayu kepada Mahkamah Persekutuan dan membangkitkan enam persoalan undang-undang yang perlu diputuskan oleh mahkamah.

© New Straits Times Press (M) BhdSource link

OR

Scroll to Top