May 21, 2024

Atletico Madrid gagal manfaatkan peluang


DIEGO Simeone memuji prestasi Atletico Madrid ketika melakar kemenangan 2-1 ke atas Borussia Dortmund dalam aksi suku akhir pertama di Estadio Cívitas Metropolitano, Madrid.

Namun di sebalik kemenangan tipis itu, pengendali kelab La Liga Sepanyol tersebut merungut ketidakupayaan pasukannya untuk mengambil peluang yang boleh memberi kelebihan lebih selesa dalam perlawanan suku akhir.

“Setiap perlawanan dalam pusingan ini sangat seimbang Real Madrid-Manchester City, Arsenal-Bayern, Paris Saint Germain-Barcelona dan begitu juga kami.

“Kami melihatnya dalam perlawanan antara Manchester City dan Real Madrid di atas segala-galanya, mereka antara pasukan terbaik dalam lapan terakhir. Mereka menakjubkan, setiap kali mereka hampir dengan gol, mereka menjaringkan gol, dan itu membuat perbezaan.

“Kami mempunyai 60 atau 70 minit yang sangat baik, dan ini adalah perkara biasa untuk mempunyai beberapa saat di mana pihak lawan boleh melakukan sesuatu. Mereka melakukan itu, dan mereka mungkin mendapat keputusan seri,” kata Simeone.

Atletico menguasai sebahagian besar perlawanan pertama di Metropolitano, dengan Rodrigo de Paul meletakkan tuan rumah di depan pada minit keempat sebelum Samuel Lino melebarkan kedudukan 2-0 selepas setengah jam.

Antoine Griezmann dan Lino mempunyai peluang untuk melebarkan kedudukan tuan rumah, sebelum Dortmund kembali menjaringkan gol lewat menerusi pemain gantian Sebastian Haller pada minit ke-81, untuk memberi harapan kepada gergasi Bundesliga Jerman itu menjelang perlawanan timbal balik kedua di Jerman pada Rabu depan.

Sementara itu, Simeone mempertahankan Álvaro Morata yang tidak beraksi, apabila hanya menjaringkan satu gol sejak Januari selepas separuh pertama musim luar biasa.

“Ada perkara yang anda tidak boleh jelaskan, ia adalah semula jadi. Alvaro mempunyai enam bulan mengagumkan dari Julai hingga Januari.

“Sekarang dia berada dalam saat yang lebih sukar, dia tidak menemui gol, tetapi dia bekerja keras dan melalui kerja itu, matlamat akan datang,” kata Simeone.

Sebagai rekod, sekiranya Atletico menyingkirkan Dortmund, anak buah Simeone akan berdepan pemenang perlawanan antara Paris Saint-Germain dan Barcelona, yang mana pasukan LaLiga itu mendahului 3-2 selepas perlawanan pertama..

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28Source link

OR

Scroll to Top