June 13, 2024

Awal Ashaari Titip Rasa Syukur, Akhirnya Allah Makbulkan ‘Impian’ Lama Jadi Kenyataan! – Hijabista

Rentak yang lebih perlahan, irama yang lembut, ada sesuatu yang romantis tentang perjalanan kereta api, hanya memandang ke luar tingkap. Tetapi ia adalah benar terutamanya mengenai ‘sleeper train’, hotel atas roda yang anda boleh tidur di satu negara dan bangun di negara lain.

Diketepikan romantik, perjalanan kereta api juga jauh lebih tidak merosakkan planet ini: ia mengeluarkan paling sedikit gas rumah hijau daripada semua bentuk pengangkutan. Anda lebih dapat memahami perkaitan yang wujud antara tempat dalam perjalanan kereta api, melihat pemandangan berubah apabila bandar menjadi pinggir bandar, yang menjadi tanah ladang, yang menjadi kaki bukit atau padang pasir atau dataran.

Terdapat pelbagai pengalaman untuk dipilih semasa menempah perjalanan ‘sleeper train’, daripada bajet hingga ke mewah. Berikut adalah beberapa perjalanan ‘sleeper train’ yang paling epik untuk anda yang mencari impian perjalanan yang lain dari yang lain.

Hanoi ke Ho Chi Minh City, Vietnam

Digelar Reunification Express apabila ia menyambung semula perkhidmatan selepas Perang Vietnam, perjalanan sejauh 1072 batu (1726km) antara Hanoi dan Ho Chi Minh City ini berjalan ke seluruh negara, memberikan diorama Vietnam yang sempurna seperti bandar bersejarah, pinggir bandar yang sibuk, sawah padi, bukit zamrud dan Laut China Selatan yang luas.

Caranya: Pilih daripada tempat duduk (paling murah) atau lembut, tempat tidur (kompartmen enam katil), tempat tidur empuk (empat katil) atau kabin VIP (dua katil; tempah lebih awal). Tiket boleh ditempah dalam talian.

Tempoh: Kira-kira 35 jam.

Chicago ke San Francisco, Amerika Syarikat

Dalam perjalanannya yang epik sejauh 2400 batu (3900km), California Zephyr mengatasi gaung yang terjal, padang pasir panas, gunung bersalji dan satu tan terowong dan suis balik. Pada tahun 1869, trek ini adalah yang pertama melintasi Jurang Benua, menghubungkan Atlantik dan Pasifik.

Caranya: Zephyr meninggalkan Chicago pada pukul 2 petang setiap hari. Tempah awal untuk tambang terendah dan ketersediaan terbaik; tiket boleh ditempah hampir setahun lebih awal.

Tempoh: Keseluruhan perjalanan ke San Francisco mengambil masa 52 jam tanpa henti.

ARTIKEL BERKAITAN: Jalan-jalan Cari Makan Naik ‘Sleeper Train’ Ke Kelantan Memang Best Sangat! Gadis Ini Kongsi Pengalaman

Kapiri Mposhi ke Dar es Salaam, Zambia dan Tanzania

‘Sleeper train’ atau safari? Kereta Api Tazara merentasi sungai, gaung dan beberapa kecemerlangan kejuruteraan kereta api yang mengagumkan sambil menyusuri hamparan besar yang dipenuhi hidupan liar Selous Game Reserve, Tanzania. Anda mungkin melihat gajah, badak sumbu, singa dan banyak lagi dari tingkap anda.

Caranya: Tiket tidak boleh dibeli dalam talian; membelinya di stesen di Dar es Salaam atau Kapiri Mposhi atau melalui agensi pelancongan tempatan.

Tempoh: Kira-kira 44 jam.

Brisbane ke Longreach, Australia

Kebanyakan kereta api semalaman Australia adalah perjalanan berbilang hari merentasi benua, seperti Ghan yang melalui “Pusat Merah” Australia antara Darwin dan Adelaide, dan Pasifik India yang menghubungkan Perth dan Sydney. The Spirit of the Outback, walau bagaimanapun, hanya berjalan selama sehari dari Brisbane ke Longreach. Selepas bermain-main dengan pantai, kereta api membelok ke pedalaman untuk mendedahkan landskap yang berubah ketika ia menuju ke kawasan pedalaman.

Caranya: Tiket boleh ditempah dalam talian. Kereta api berlepas pada hari Selasa pada 6:10 petang dan Sabtu pada 1:55 petang.

Tempoh: Perjalanan sejauh 1325km mengambil masa 26 jam.

Rom ke Syracuse, Itali

Untuk pergi dari ibu kota Itali ke bandar Syracuse yang bersejarah di Sicily, tempat bermalam ini perlu menaiki bot. Setelah menjejaki pantai Calabria, ia dinaikkan ke feri untuk menyeberangi Selat Messina, sebelum ditarik balik untuk meneruskan perjalanan.

Caranya: Dua ‘sleeper train’ meninggalkan Rom setiap malam pada kira-kira 9.05 malam dan 11 malam. Tiket boleh ditempah dalam talian.

Tempoh: Kira-kira 12 jam, termasuk 30 minit di laut.

Caledonian Sleeper, London ke Scotland

Sebenarnya terdapat dua ‘sleeper train’ yang berjalan di bawah payung Caledonian Sleeper. Satu yang menjalankan “laluan Tanah Tinggi” berhenti di antara London dan Aberdeen, satu lagi menjalankan “laluan Tanah Rendah” dari London Euston ke Glasgow atau Edinburgh. Bilik termasuk sama ada katil double atau katil dua tingkat dengan semua kemudahan hotel, termasuk wifi, perkhidmatan bilik dan bilik mandi en suite. Terdapat juga Kereta Kelab untuk mereka yang berminat dengan makanan di luar bilik mereka.

Bagaimana: Kereta api berjalan enam kali seminggu, dengan masa dan jadual menaiki pesawat berbeza-beza bergantung pada laluan tertentu, namun kedua-dua jadual waktu dan tiket sentiasa tersedia dalam talian.

Tempoh: 8 jam

ARTIKEL BERKAITAN: Lari Dari Kesibukan Kota Lelaki Ini Kongsi ‘Day Trip’ Dari Gemas Ke Wakaf Bharu. Naik Keretapi Jer!

Red Arrow, St. Petersburg ke Moscow

The Red Arrow atau Krasnaya Strela, mungkin kereta api paling terkenal di Rusia. Ia pertama kali dilancarkan pada tahun 1931 apabila ia digunakan untuk mengangkut golongan elit Rusia. Dalaman retro kereta api yang glamor mengimbau kembali ke era ini dengan tempat duduk merah yang mewah dan langsir padan yang rumit pada tingkap. Terdapat kereta makan di atas kapal dan makanan disertakan untuk penumpang yang menaiki kelas pertama atau VIP.

Caranya: Kereta api berjalan setiap hari, bertolak dari Moscow atau St. Petersburg pada pukul 11:55 malam dan tiba di hujung bertentangan pada waktu pagi pada pukul 7:55 pagi. Tiket boleh dibeli dalam talian.

Tempoh: 8 jam

Venice Simplon Orient-Express di Prague

Mungkin ‘sleeper train’ yang paling mewah dan paling terkenal, Venice Simplon-Orient-Express bukanlah sebuah legenda. Terdapat beberapa laluan berbeza yang boleh diambil oleh tetamu menaiki kereta api bersejarah ini, tetapi yang paling ikonik ialah laluan dari London ke Venice. Kereta api itu sendiri adalah kemunculan zaman 1920-an, dengan hiasan dalaman art deco yang dipulihkan dan pilihan tempat makan mewah disertakan.

Caranya: Venice Simplon-Orient-Express berjalan beberapa kali sebulan. Semak laman sesawang untuk tarikh dan masa tertentu serta untuk menempah.

Tempoh: 31 jam

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: LONELY PLANET

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI

OR

Scroll to Top