July 13, 2024

Bekas penyerang Arsenal meninggal dunia

Bekas penyerang Arsenal meninggal dunia


BEKAS penyerang Arsenal, Everton dan Nottingham Forest serta pengulas bola sepak Kevin Campbell meninggal dunia pada usia 54 tahun.

Media Britain berkata, dia telah berada di hospital selama dua minggu sebelum kematiannya diumumkan pada Sabtu.

“Kami sangat kecewa apabila mengetahui bekas penyerang kami, Kevin Campbell telah meninggal dunia selepas sakit. Khidmat Kevin mendapat pujian semua orang di kelab ini,” kata Arsenal di media sosial.

Campbell yang berasal dari London membuat debut seniornya di Arsenal pada 1988, menghabiskan tujuh tahun di kelab itu termasuk dua tempoh pinjaman.

Beliau adalah sebahagian daripada pasukan Arsenal yang memenangi liga Divisyen Satu Inggeris pada 1990/91, Piala FA pada 1992/93 dan Piala Juara-Juara pada 1993/94.

Dia menyertai Forest pada 1995, menghabiskan tiga tahun, sebelum berpindah ke Everton pada 1999 untuk tempoh enam tahun.

Campbell menjaringkan 45 gol Liga Perdana untuk Everton, menjadi penjaring terbanyak kelima The Toffees dalam pertandingan itu dan pernah dilantik kapten.

“Bukan hanya wira Goodison Park sebenar dan ikon permainan Inggeris tetapi orang yang luar biasa juga – seperti sesiapa yang pernah bertemu dengannya akan lebih tahu,” kata Everton di media sosial.Source link

OR

Scroll to Top