July 23, 2024

Pfizer sembunyikan risiko vaksin Covid-19?

Pfizer sembunyikan risiko vaksin Covid-19?


KANSAS CITY: Syarikat farmaseutikal, Pfizer didakwa mengelirukan orang ramai, menipu mengenai keberkesanan dan menyembunyikan risiko vaksin Covid-19.

Demikian intipati saman yang difailkan oleh Negeri Kansas di Amerika Syarikat (AS) pada Isnin atas pelbagai dakwaan mengenai vaksin yang dilancarkan pada 2021. 

Menerusi penyataan difailkan di Mahkamah Daerah Thomas County, syarikat itu turut dituduh membuat dakwaan palsu mengenai tahap keberkesanan vaksin keluarannya yang jelas melanggar Akta Perlindungan Pengguna Kansas, lapor Reuters.  

Saman itu juga dibuat bagi menuntut ganti rugi tanpa dinyatakan jumlah tuntutan berkenaan. 

Syarikat yang berpangkalan di New York itu juga didakwa menyembunyikan bukti berhubung kaitan vaksin dengan komplikasi kehamilan, keguguran serta keradangan jantung dikenali sebagai miokarditis dan perikarditis, selepas vaksin dilancarkan pada 2021. 

Pfizer juga didakwa membuat kenyataan palsu vaksin yang dibangunkan bersama German BioNTech untuk strain asal virus itu mengekalkan keberkesanan tinggi terhadap perubahan varian dan boleh mencegah penyakit serta penularan. 

Mengulas tindakan itu, Pfizer berkata, kenyataan mengenai vaksin Covid-19 dikeluarkan firma berkenaan adalah tepat dan berdasarkan sains, selain menyifatkan tuntutan terbabit tidak berasas.

Source link

OR

Scroll to Top