July 15, 2024

Tentera Israel umum 'jeda taktikal' di selatan Gaza

Tentera Israel umum 'jeda taktikal' di selatan Gaza


Baitulmaqdis: Tentera Israel mengumumkan pada Ahad bahawa ia akan melaksanakan “jeda taktikal aktiviti ketenteraan” setiap hari di bahagian selatan Semenanjung Gaza pada waktu siang untuk memudahkan penghantaran bantuan.

Tentera berkata dalam satu kenyataan bahawa jeda aktiviti ketenteraan tempatan dan taktikal untuk tujuan kemanusiaan akan berlaku dari jam 8 pagi hingga 7 malam setiap hari sehingga pemberitahuan selanjutnya di sepanjang jalan yang menuju dari Lintasan Kerem Shalom ke Salah al- Jalan Din dan kemudian ke utara.

Keputusan itu diambil sebagai sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan jumlah bantuan kemanusiaan memasuki Semenanjung Gaza berikutan perbincangan dengan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu dan organisasi lain, katanya.

Kumpulan kemanusiaan telah memberi amaran selama berbulan-bulan tentang kekurangan makanan dan keperluan lain yang teruk di wilayah Palestin.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata lebih 8,000 kanak-kanak bawah lima tahun dirawat kerana kekurangan zat makanan akut di Gaza.

Pengantara antarabangsa mendesak Israel dan Hamas untuk bersetuju dengan perjanjian gencatan senjata yang ditetapkan oleh Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden untuk membenarkan pertukaran tebusan banduan dan peningkatan penghantaran bantuan, tetapi ia terhenti sejak kebelakangan ini.

Timbalan Pengarah Eksekutif Program Makanan Sedunia, Carl Skau berkata baru-baru ini bahawa dengan pelanggaran undang-undang di dalam Semenanjung Gaza… dan konflik aktif, ia menjadi “hampir mustahil untuk menyampaikan tahap bantuan yang memenuhi permintaan yang semakin meningkat di lapangan.

© New Straits Times Press (M) BhdSource link

OR

Scroll to Top