May 24, 2024

Untuk Mengukuhkan Usaha Global Dalam Memerangi Bakteria Rintang Antibiotik KFSH&RC Saintis Menemukan Spesies Bakteria Baharu: Riyadhensis


RIYADH, Arab Saudi, March 26, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) — Dalam satu perkembangan menggemparkan, saintis di King Faisal Specialist Hospital and Research Centre (KFSH&RC) telah mengenal pasti spesies bakteria baharu, dirujuk sebagai “Stenotrophomonas Riyadhensis” melalui penggunaan teknologi penjujukan keseluruhan genom (WGS). Penemuan ini menandakan kemajuan besar dalam memahami bagaimana bakteria berinteraksi dengan ubat sedia ada, membuka jalan kepada strategi terapeutik yang inovatif. Usaha seperti ini amat penting dalam memerangi bakteria rintang antibiotik di peringkat global, menyerlahkan keupayaan penyelidikan lanjutan KFSH&RC dan peranannya yang terkemuka dalam menggalakkan penemuan saintifik dan meningkatkan penjagaan pesakit.

Penemuan “Riyadhensis” mengukuhkan potensi ujian genomik dalam mencipta kaedah diagnostik dan terapeutik yang memberangsangkan, di samping meningkatkan kefahaman tentang mekanisme rintangan bakteria, terutamanya di persekitaran sensitif seperti unit rawatan rapi (ICU) dan dalam kalangan pesakit dengan sistem imun yang terjejas. Ini merupakan kemajuan besar dalam memerangi rintangan antibiotik, membangunkan farmaseutikal, dan menghalang penyebaran penyakit.

Bakteria baharu ini ditemukan di tengah-tengah penyiasatan mendalam ke atas kemungkinan wabak di ICU KFSH&RC pada tahun 2019, menyerlahkan cabaran yang sebelum ini tidak dikenali oleh komuniti saintifik dan perubatan global dalam mengesan dan melawan strain bakteria baharu. Pada mulanya disangka sebagai varian Pseudomonas aeruginosa, sejenis bakteria penyebab penyakit yang terkenal dengan rintangannya terhadap antibiotik, analisis WGS selepas itu mendedahkan varian ini tidak mempunyai ciri‑ciri umum genus Pseudomonas. Sebaliknya, Riyadhensis didapati tergolong dalam keluarga Stenotrophomonas, dengan komposisi genetik dan ciri‑ciri morfologi yang unik, tidak sama seperti ahli saintifik yang diiktiraf sebelum ini.

Dr. Ahmad Al Qahtani, Ketua Jabatan Penyakit Berjangkit dan Imunologi di Pusat Penyelidikan KFSH&RC menyatakan: “Kaedah pengenalan bakteria tradisional boleh menyebabkan kekeliruan identiti, sebaliknya, analisis WGS menawarkan pendekatan yang tepat dan disasarkan yang memastikan pengenalan yang tepat dan memberikan pandangan terperinci tentang mekanisme rintangan, membuktikan kepentingannya dalam penyiasatan wabak penyakit dan penambahbaikan penjagaan pesakit.”

Dr. Reem Almaghrabi, Ketua Penyakit Berjangkit Transplantasi di Pusat Kecemerlangan Transplantasi Organ KFSH&RC menekankan kepentingan penemuan ini dalam menyokong pemantauan berterusan dan penggunaan teknologi termaju seperti WGS dalam membangunkan kaedah diagnostik yang lebih pantas dan lebih tepat. Tambahan pula, pendekatan ini membuka jalan untuk kolaborasi saintifik pada semua peringkat, meningkatkan usaha global untuk memerangi rintangan antibiotik.

Memahami nuansa spesies bakteria baru, terutamanya dalam ketahanan antibiotik mereka, adalah penting dalam penjagaan kesihatan moden dan berfungsi sebagai cara utama untuk memerangi jangkitan bakteria. Memandangkan bakteria ini sentiasa mengembangkan ketahanannya, hal ini menimbulkan ancaman besar dan berterusan kepada kesihatan manusia.

Perlu diambil perhatian bahawa KFSH&RC telah disenaraikan berada dalam kedudukan pertama di Timur Tengah dan Afrika dan kedudukan ke-20 di peringkat global, dalam senarai 250 institusi penjagaan kesihatan terkemuka dunia buat tahun kedua berturut-turut, menurut penarafan 2024 Brand Finance. Selain itu, pada tahun yang sama, hospital ini disenaraikan antara hospital terbaik di dunia oleh majalah terkemuka Newsweek.

Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal berdiri dalam kalangan peneraju global yang menyediakan penjagaan kesihatan khusus, memacu inovasi dan berkhidmat sebagai hab penyelidikan dan pendidikan perubatan termaju. Melalui perkongsian strategik dengan institusi tempatan, serantau dan antarabangsa yang terkemuka, hospital ini berdedikasi untuk memajukan teknologi perubatan dan meningkatkan standard penjagaan kesihatan di seluruh dunia.

Perihal Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC):

Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC) berdiri sebagai sebuah institusi penjagaan kesihatan terkemuka di Timur Tengah, dijangka bakal menjadi pilihan optimum bagi setiap pesakit yang mencari penjagaan kesihatan khusus. Hospital ini gah dengan sejarah merawat kanser, penyakit kardiovaskular, pemindahan organ, neurosains dan genetik.

Pada tahun 2024, “Brand Finance” menyenaraikan Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal sebagai pusat perubatan akademik terbaik di Timur Tengah dan Afrika serta antara 20 terbaik di dunia. Tambahan pula, pada tahun 2024, Hospital ini diiktiraf sebagai salah satu Hospital Terbaik Dunia oleh majalah Newsweek dan menduduki kedudukan #1 di Arab Saudi.

Sebagai sebahagian daripada Visi Saudi 2030, titah diraja telah dikeluarkan pada 21 Disember 2021 untuk mengubah hospital menjadi entiti bebas, bukan untung dan milik kerajaan, menempa jalan menuju program transformasi komprehensif yang bertujuan untuk mencapai kepimpinan global penjagaan kesihatan melalui kecemerlangan dan inovasi.

MAKLUMAT HUBUNGAN

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila hubungi:

Encik Essam Al-Zahrani, Ketua Bahagian Hal Ehwal Media, 0555254429

Abdullah Al-Awn, Editor Media Kanan, 0556294232

Foto yang dilampirkan bersama pengumuman ini tersedia di https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/c4299c01-0079-498b-8350-bd085d769150Source link

OR

Scroll to Top