May 27, 2024

Biden kali ini ancam henti bantuan senjata ke Israel jika Rafah diserang


Washington: Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden mengancam akan menghentikan pengiriman senjata ke Israel jika Israel menyerang Rafah di Gaza selatan, menandai peringatan terkuatnya dalam konflik dengan Hamas.

Ancaman itu muncul selepas AS menghentikan penghantaran bom ke Israel minggu lalu, kerana Israel tampaknya bersiap untuk melancarkan serangan besar terhadap Rafah, bandar yang kini dihuni penduduk Gaza yang berlindung di sempadan Mesir itu.

Ketika temu bual bersama CNN, Biden mengkritik dengan fakta bahawa orang awam terkorban akibat penggunaan bom AS di wilayah Palestin itu.

“Jika mereka (tentera Israel) pergi ke Rafah, saya tidak membekalkan senjata yang mereka akan digunakan,” kata Biden. “Kami tidak akan membekalkan senjata dan peluru artileri yang digunakan.”

Meskipun Biden mengakui dirinya sebagai seorang Zionis, beliau sudah lama menolak untuk menghentikan pengiriman senjata bernilai AS$3 bilion (RM14 bilion) ke Israel dan ia meningkat apabila Kongres meningkatkan lagi peruntukan itu susulan serangan 7 Oktober oleh Hamas.

Berikutan tekanan yang semakin meningkat dari golongan kiri partinya sendiri, pentadbiran Biden menghentikan penghantaran senjata dan artileri minggu lalu membabitkan 1,800 bom 2,000 paun (907 kilogram) dan 1,700 bom 500 paun (227 kilogram).

“Orang awam terbunuh di Gaza akibat daripada bom itu,” kata Biden. “Ia salah.”

“Kami tidak menjauhi keselamatan Israel,” tegas Biden lagi. “Kami hanya menjauhi kemampuan Israel untuk berperang di kawasan itu (Rafah).”

Israel menanggapi serius tekanan AS dengan pengurangan serangan udara dan pembukaan lintas sempadan selepas kemarahan Biden terhadap serangan yang mengorbankan tujuh sukarelawan bantuan bulan lalu.

Bagaimanapun, di sebalik pemberhentian pengiriman bom dan senjata, Israel memiliki stok senjata yang signifikan dan memiliki keupayaan meneruskan industri pertahanan domestiknya.

Keputusan Biden menghentikan pengiriman senjata dapat mempengaruhi konflik dan sikap Israel dalam jangka panjang perang yang masih berlarutan itu.

© New Straits Times Press (M) BhdSource link

OR

Scroll to Top