June 24, 2024

Hijabi Pernah Hadapi ‘Stress Overload’, Ikuti Cara Atasinya Persis Siti Nurhaliza! – Hijabista

Adakah anda merasa menangani masalah kelemumur adalah satu tugas berat untuk ditangani? Menagani masalah ini bukan satu perkara yang berat jika anda fahami gejala awalnya sebelum merawat.

Menyingkirkan serpihan-serpihan kecil yang menjengkelkan sekali boleh jadi satu tekanan, apabila anda tidak temui penyelesaian yang berul. Penting untuk anda mengenali beberapa tanda dan gejala kelemumur awal dan bagaimana anda dapat merawat keadaan ini.

Punca Kelemumur

Kelemumur boleh terjadi atas beberapa sebab biasa berlaku:

Sumber gambar: Healthline
  • Kulit berminyak dan jengkel (boleh menyebabkan dermatitis seborrheic, bentuk kelemumur yang teruk).
  • Syampu yang tidak teratur menyebabkan sel kulit mati terkumpul di kulit kepala. Ini boleh menyebabkan kepingan dan gatal.
  • Malassezia atau ragi, juga boleh menyebabkan kelemumur.
  • Produk penjagaan diri tertentu yang mengandungi bahan kimia boleh menjadikan kulit kepala menjadi merah dan gatal.

Individu yang mempunyai kulit berminyak sering mengalami kelemumur. Mereka yang menghadapi penyakit Parkinson, epilepsi atau kecederaan otak traumatik juga mungkin mengalami kelemumur atau dermatitis seborrheic.

Mengenal pasti gejala awal kelemumur dapat membantu mengatasinya dengan lebih berkesan. Ini adalah senarai gejala kelemumur yang paling biasa di bahagian berikut.

Gejala Kelemumur

Kulit Kepala Gatal

Kulit kepala gatal adalah gejala kelemumur yang paling biasa. Gatal disebabkan oleh serpihan yang kelihatan halus (sel kulit mati dari kulit kepala). Gejala ini lebih kerap berlaku pada cuaca sejuk. Kulit kepala kering adalah penyebab utama kelemumur.

Rambut Gugur

Sumber gambar: Health magazine

Rambut gugur adalah gejala biasa bagi kebanyakan masalah kulit kepala, termasuk kelemumur. Walaupun kehilangan 50 hingga 100 helai rambut dalam sehari adalah perkara biasa. Rambut gugur yang cepat seperti itu boleh jadi gejala keadaan kelemumur yang tidak diatasi.

Rambut Kering / Kusam

Sumber gambar: PHS Hair Science

Kelemumur cenderung mengeluarkan minyak kulit kepala yang ada, menjadikan rambut kering dan kusam.

Jerawat

Munculnya jerawat secara tiba-tiba boleh jadi gejala kelemumur yang serius. Wabak seperti ini mempunyai kemerahan dan juga menyakitkan.

Kelemumur boleh muncul dalam pelbagai jenis. Mana antara yang anda alami?

Jenis Kelemumur

1. Kelemumur Kulit Kering

Sumber gambar: Bebeautiful

Jenis kelemumur ini biasa berlaku pada cuaca sejuk. Mencuci kulit kepala dan rambut anda dengan air panas boleh menjadikan rambut kering dan mengelupas, menyebabkan kelemumur. Anda mungkin menggunakan syampu pelembap untuk mengatasi kelemumur ini. Mengelakkan warna rambut atau rawatan kimia juga dapat membantu.

2. Kelemumur Berkaitan Minyak

Sumber gambar: Naturally curly

Jenis kelemumur ini disebabkan oleh pengumpulan sebum yang berlebihan pada kulit kepala. Sebum dapat menggumpalkan sel-sel kulit mati dan menyebabkan kepingan gatal. Tekanan dan kegelisahan boleh menyebabkan pengeluaran sebum berlebihan ini.

4. Kelemumur Kulat

Sumber gambar: Natural Opulance Salon

Kelemumur kulat disebabkan oleh kulat bernama malassezia Kulat ini memakan sebum kulit kepala yang berlebihan. Ia menyebabkan sel-sel kulit bergumpal dan menyebabkan kepingan gatal.

5. Kelemumur Berkaitan Penyakit

Sumber gambar: Newsbeezer

Keadaan kulit seratin seperti eksim dan psoriasis boleh menyebabkan pengeluaran sel kulit berlebihan. Sel-sel kulit ini, apabila bersentuhan dengan sebum atau kotoran, boleh menyebabkan kelemumur.

Bagaimana Merawat Kelemumur?

Mengenal pasti jenis kelemumur yang anda miliki adalah langkah pertama dalam merawatnya. Memerangi kelemumur adalah mengikut kaedah mudah tertentu.

1. Gunakan Syampu Anti Kelemumur

Syampu anti kelemumur sesuai untuk merawat kebanyakan jenis kelemumur. Syampu ringan sangat sesuai, kerana menghilangkan serpihan gatal tanpa mengeringkan kulit kepala atau rambut anda.

Produk terbaharu di pasaran: Syampu Dan Perapi Rambut Love, Beauty & Planet

Memperkenalkan Love, Beauty & Planet rutin penjagaan rambut anda. Untuk membuat anda merasa cantik dan berkeyakinan, rangkaian syampu terbaharu di pasaran ini membuat sedikit perbezaan dengan setiap cucian rambut. Pendekatan syampu ini adalah bersifat menyeluruh, merangkumi keseluruhan kitaran hayat produk dan seterusnya. Ramuan yang teliti, pembungkusan produk dan perkongsian sosial.

Love Beauty and Planet, percaya bahawa #SmallActsOfLove mempunyai kekuatan untuk memberi impak besar kepada kecantikan abadi. Manakala rangkaian penjagaan rambut ini semua lebih bersih (0% paraben, silikon, pewarna, phthalates), lebih hijau (90% + formula yang dihasilkan secara semula jadi), dan bebas dari kekejaman & vegan.

Produk ini juga memberikan faedah utama dan sensori yang menyenangkan. Wangian yang menyegarkan, mendorong anda menggunakannya dalam rutin harian dengan ramuan yang memberi manfaat dalam meenangani masalah rambut anda.

Varian yang terdapat di dalam rangkaian syampu ini adalah:

Air Kelapa & Bunga Mimosa: Direka untuk menjadikan kulit lembut dan menjadikan rambut kuat dan beralun.

Muru Mentega & Mawar: Direka untuk memastikan rambut berwarna sentiasa bersinar dan berkilau dengan wangi

Minyak Pokok Teh: Direka untuk memberikan nafas lega dan memuaskan untuk rambut anda.

Argan Oil & Lavender: Direka untuk membantu melicinkan dan menjinakkan rambut keriting

Setiap wangian adalah campuran artisanal dan dibuat dengan teliti untuk menonjolkan minyak pati yang diluluskan. Formulasi produk menggabungkan wangian khas dengan teknik pakar untuk menjadikan pengguna kelihatan dan merasa lebih hebat cantik, dalaman dan luaran.

2. Gunakan Pelembap

Kulit kepala yang kering boleh menyebabkan kegatalan dan kepingan. Oleh itu, melembapkan kulit kepala anda adalah salah satu cara mengelakkan kelemumur. Anda boleh menggunakan minyak kelapa dara untuk tujuan ini. Minyak ini mempunyai sifat antibakteria dan membantu melawan kekeringan.

3. Menjaga Kebersihan

Menjaga kebersihan yang betul adalah penting. Syampu biasa mengurangkan sebum kulit kepala yang berlebihan. Juga, hadkan penggunaan produk rambut kerana terlalu banyak produk rambut boleh memperburuk keadaan seperti gatal-gatal kulit kepala. Lebih penting lagi, tahan keinginan untuk menggaru kulit kepala anda. Menggaru boleh menyebabkan keradangan kulit kepala dan memburukkan lagi keadaan.

4. Mengurangkan Tekanan

Kelemumur disebabkan oleh kulat malassezia lebih cenderung berlaku dengan sistem ketahanan tubuh yang terganggu. Tekanan adalah sebab utama ketahanan yang lemah. Kurangkan tekanan dengan melakukan senaman meditasi secara berkala. Berjalan-jalan atau mendengar muzik yang menenangkan juga dapat membantu.

Anda juga boleh berbincang dengan doktor dan memilih ubat tertentu untuk mengatasi kelemumur.

Senarai ubat yang membantu merawat kelemumur

Zinc Pyrithione: Zinc pyrithione mempunyai sifat antimikroba, antikulat, dan antibakteria. Ubat ini membantu merawat kelemumur dengan menghalang pertumbuhan ragi penyebab kelemumur.

Asid salisilik: Asid salisilik membantu mengurangkan serpihan kelemumur dan melembapkan kulit kepala. Ia terdapat di kebanyakan syampu over-the-counter (OTC).

Selenium Sulfida: Selenium sulfida adalah agen antijamur yang membantu merawat kelemumur.

Kelemumur boleh menjadi tidak selesa dan menjengkelkan. Namun, mengatasinya pada peringkat awal dapat mengurangkan kesan buruknya pada rambut anda. Artikel ini membantu anda memahami gejala kelemumur awal dan bagaimana anda boleh mengatasinya. Cubalah ubat yang disenaraikan dan rutin penjagaan rambut dengan produk yang betul, anda pasti berpuas hati dengan hasilnya.

SUMBER GAMBAR :PEXEL.COM

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI

OR

Scroll to Top