July 18, 2024

Interpol tangkap 219 dalam operasi pemerdagangan manusia antarabangsa

Interpol tangkap 219 dalam operasi pemerdagangan manusia antarabangsa


ISTANBUL – Operasi antipemerdagangan manusia global menghasilkan 219 tangkapan dan pengecaman 1,374 bakal mangsa, termasuk 153 kanak-kanak dari 39 negara, kata Interpol.

Operation Global Chain, diketuai oleh Austria dengan penyelarasan Romania, Europol, Agensi Pengawal Sempadan dan Pantai Eropah (Frontex) dan Interpol, telah dijalankan pada 3 hingga 9 Jun lalu dengan tujuan mengganggu rangkaian jenayah berisiko tinggi yang terlibat dalam eksploitasi seksual, buruh dan pengemis paksa.

Operasi selama seminggu itu melibatkan polis dan pengawal sempadan dari beberapa benua dan memberi tumpuan kepada rangkaian jenayah yang terlibat dalam pemerdagangan manusia, khususnya kanak-kanak.

Hasilnya, pihak berkuasa membuka 276 siasatan baharu dan mengenal pasti 362 suspek tambahan.

Mereka juga merampas 2,074 aset jenayah, termasuk wang tunai dan peralatan, dan mengesan 363 dokumen penipuan, kata Interpol.

Semakan terhadap pangkalan data global Interpol menghasilkan 12 padanan, termasuk dua individu dikehendaki di bawah notis merah Interpol.

“Operasi seperti Global Chain menunjukkan tidak ada negara atau benua yang kebal terhadap pemerdagangan manusia dan eksploitasi. Sama ada dilakukan oleh ahli keluarga atau kumpulan jenayah terancang, impaknya kepada mangsa amat dahsyat.

“Sebagai komuniti penguatkuasa undang-undang global, kami komited untuk berkongsi maklumat penting untuk membawa pelaku ke muka pengadilan,” kata Richard Chambers, Pengarah Jenayah Terancang dan baru muncul Interpol. – Agensi​​​​​​​​​​​​​​​Source link

OR

Scroll to Top