April 23, 2024

Lebih 180 Program Istimewa Pelbagai Genre Sepanjang Syawal, Boleh Ditonton Bermula Malam Raya – Hijabista


Sesetengah orang mengalami serangan panik yang mengganggu aktiviti harian mereka. Keadaan ini membolehkan anda menyerang pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa strategi yang boleh digunakan untuk merawat keadaan ini.

Serangan panik biasanya muncul dengan gejala seperti takikardia, berpeluh, sesak nafas dan sakit dada. Jika ya, berikut adalah empat cara untuk menangani serangan panik.

Artikel Berkaitan : Jika Ada Ciri-Ciri Ini, Doktor Ini Jelaskan Anda Mungkin Kena Panic Attack

1.Deep Breathing

Cara mengatasi panic attack yang pertama adalah dengan menggunakan teknik deep breathing atau teknik pernapasan dalam. Teknik ini bisa mengatasi hiperventilasi yang merupakan gejala serangan panik.

Hiperventilasi tersebut adalah gejala serangan panik yang bisa meningkatkan rasa takut. Peneliti lainnya menemukan bahwa pernapasan lambat bisa memiliki efek yang serupa.

Teknik ini disarankan untuk bisa meningkatkkan perasaan rileks, nyaman, dan mengurangi kecemasan.Kawalan pernafasan ini boleh menghalang gejala lain daripada menjadi lebih teruk.

Caranya ialah tarik nafas dalam-dalam melalui hidung dan rasakan nafas di dada dan perut secara perlahan-lahan. Kemudian hembus perlahan-lahan melalui mulut anda dan rasakan udara meninggalkan badan anda.

  1. Kenali serangan panik yang kamu alami

Selain itu, mengakui bahawa anda mengalami serangan panik juga boleh menyedarkan anda bahawa serangan panik yang anda alami adalah sementara dan akan berlalu.

Jika anda sedar tentang serangan panik ini, anda boleh menghilangkan ketakutan yang berlebihan, seperti kematian atau malapetaka lain. Membolehkan anda mengelak daripada mencetuskan serangan.

  1. Cari objek yang difokuskan

Sesetengah orang juga mendapati ia berguna untuk mencari sesuatu untuk menumpukan sepenuh perhatian mereka untuk membantu menguruskan serangan panik. Anda boleh memilih objek dengan jelas.

Caranya ialah melihat jarum jam berdetik. Tumpukan semua tenaga anda pada objek dan gejala panik anda akan reda.Apabila anda melihat objek itu, anda mungkin akan berfikir tentang perasaannya, siapa yang membuatnya dan bagaimana rupanya.

  1. Bayangkan tempat yang gembira

Apabila anda mengalami serangan panik, anda mungkin tidak mempunyai masa untuk mencari tempat yang indah atau saat yang menggembirakan. Oleh itu, anda boleh bayangkan tempat yang gembira di mana anda boleh berehat dengan selamat dan tenang.

Untuk membayangkannya, seseorang mesti menutup mata apabila serangan tiba-tiba datang. Selepas itu, fikirkan betapa damainya tempat itu dan perasaan anda di udara segar melangkah ke pasir putih atau permaidani lembut.

Ini adalah empat cara untuk menangani serangan panik dengan cepat dan berkesan. Semoga ulasan sebelum ini dapat membantu anda mengatasi ketakutan anda Hijabi.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENISource link

OR

Scroll to Top