April 23, 2024

Pyongyang lepaskan peluru berpandu balistik


SEOUL – Korea Utara disyaki melepaskan peluru berpandu balistik jarak pertengahan ke laut di luar pantai timurnya hari ini, kata tentera Korea Selatan.

Ketua Turus Bersama Korea Selatan berkata, negara itu mengesan pelancaran peluru berpandu balistik kelas jarak pertengahan dari kawasan ibu kota Korea Utara Pyongyang pada 6.53 pagi.

Ia terbang kira-kira 600km sebelum jatuh ke laut, kata Korea Selatan.

Tetapi Kementerian Pertahanan Jepun menganggarkan ia menempuh jarak 650km dan mencecah ketinggian maksimum 100km.

Ketua Turus Bersama, bagaimanapun tidak menyatakan jenis peluru berpandu yang tepat, namun Korea Utara telah menguji peluru berpandu hipersonik jarak pertengahan baharu yang dikuasakan oleh enjin bahan api pepejal.

Pada bulan Mac, pemimpin Korea Utara Kim Jong Un, menyelia ujian darat enjin bahan api pepejal untuk jenis peluru berpandu hipersonik jarak pertengahan baharu untuk membangunkan keupayaan pertahanan negara, lapor media kerajaan.

Jepun berkata, peluru berpandu yang jelas telah jatuh di luar zon ekonomi eksklusif Jepun.

Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida mengecam Korea Utara atas pelancaran peluru berpandu yang menjejaskan keamanan dan kestabilan rantau itu, katanya kepada pemberita.

Korea Utara baru-baru ini berkata, ia tidak berminat dalam sidang kemuncak dengan Jepun dan akan menolak sebarang rundingan, yang berpotensi memburukkan hubungan yang sedia bermusuhan antara kedua-dua negara.

Kerajaan AS sedang mengatur sidang kemuncak antara Presiden Joe Biden dan rakan sejawatannya dari Jepun dan Korea Selatan pada Julai di luar sidang kemuncak NATO di Washington, lapor media Jepun. – AgensiSource link

OR

Scroll to Top