June 13, 2024

Saifuddin Nasution lancar Baitul Mahabbah di Bekenu, Sarawak


Kuching: Bekenu, penempatan yang terletak kira-kira 50 kilometer dari bandar raya Miri di utara Sarawak, menjadi lokasi ketiga Baitul Mahabbah atau premis transit untuk pendatang tanpa izin di bawah usia 12 tahun.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail yang meluncurkan Baitul Mahabbah Bekenu hari ini berkata ia beroperasi sejak Mac lalus dengan kapasiti penghuni 100 kanak-kanak.

“Sehingga kini, sejumlah 62 daripada 239 kanak-kanak warga asing yang ditempatkan di Baitul Mahabbah telah dihantar pulang ke negara asal,” katanya dalam catatan di laman Facebook hari ini.

Saifuddin Nasution, yang berada di Sarawak untuk lawatan kerja dua hari, juga berkata Baitul Mahabbah berfungsi sebagai premis transit kanak-kanak warga asing yang ditangkap dalam serbuan Jabatan Imigresen sebelum dihantar pulang ke negara asal mereka.

“Terima kasih kepada semua pihak yang menjayakan usaha ini khususnya Jabatan Imigresen Malaysia, badan bukan kerajaan dan agensi serta jabatan kerajaan yang lain,” katanya.

© New Straits Times Press (M) BhdSource link

OR

Scroll to Top