July 23, 2024

Tingkatkan Keyakinan Diri Dengan Kasut Berkonsepkan Gaya Sukan & Kasual – Hijabista

Tingkatkan Keyakinan Diri Dengan Kasut Berkonsepkan Gaya Sukan & Kasual – Hijabista

Memandangkan dua bilion pengguna aktif perkhidmatan aplikasi ini, mungkin tidak hairanlah bahawa spam WhatsApp adalah isu biasa. Sama ada penipuan, percubaan pancingan data atau hanya dorongan pemasaran lama daripada syarikat.

Apa yang perlu anda lakukan sedangkan semua hantaran adalah dari kenalan. Namun perlu tahu cara mengesan bahaya WhatsApp supaya anda boleh menyekat pengirim dan pastikan tidak meletakkan keselamatan anda pada risiko yang tidak diingini.

Jadi bagaimana mengenali spam WhatsApp? Apa yang boleh anda lakukan mengenainya? Dan bagaimana anda menyekat kenalan di WhatsApp?

Cara Mengenali Spam WhatsApp

Berikut ialah cara terbaik untuk mengesan spam WhatsApp, bersama beberapa nasihat tentang langkah yang perlu anda ambil jika anda menerima mesej sedemikian.

Mesej Kerap Dimajukan

Kebanyakan pengguna WhatsApp akan sedar bahawa apl ini membolehkan anda memajukan mesej yang diterima daripada seorang terus kepada penerima yang lain (bagi mereka yang tidak tahu, tekan lama mesej dan ketik ikon ke hadapan di penjuru kanan sebelah atas skrin). Kenal Pasti Mesej Whatsapp Sebagai Spam, Ini Cara Terbaik Mengesannya Sebelum Terkena

Walau bagaimanapun, pengguna mungkin kurang sedar bahawa WhatsApp mempunyai penunjuk berasingan untuk mesej yang sering dimajukan. Apabila mesej telah dimajukan lima kali, anda akan melihat ikon anak panah berganda dan bukannya anak panah tunggal yang menandakan mesej yang dimajukan biasa.

Anda juga akan melihat amaran kecil pada kotak mesej itu sendiri, memberitahu anda bahawa mesej itu telah “dimajukan berkali-kali”. Perbezaannya adalah penting: jika mesej telah dimajukan lebih daripada lima kali, ia hampir selalu akan menjadi satu bentuk spam, sama ada meme membosankan yang membuat pusingan, berita palsu atau sesuatu yang lebih teruk.

Nombor Tidak Dikenali

WhatsApp membolehkan anda menghantar mesej kepada sesiapa sahaja yang mempunyai nombor telefonnya. Ini bermakna bahawa penghantar spam boleh mengikis web untuk mendapatkan butiran hubungan, membeli senarai nombor aktif daripada web gelap dan juga menggodam perkhidmatan lain yang mempunyai nombor telefon anda dalam fail, kemudian menghantar mesej yang tidak diminta kepada anda.

Tidak mungkin anda akan mempunyai pengirim sedemikian dalam senarai kontak anda, yang bermaksud bahawa apabila ia tiba di peti masuk WhatsApp anda, ia akan sentiasa ditunjukkan sebagai nombor yang tidak dikenali.

Pasti, anda sekali-sekala akan mendapat mesej daripada nombor yang tidak dikenali yang ternyata sebagai rakan yang menukar nombor, tetapi selalunya, ia akan menjadi spam. Walaupun ia bukan pendekatan yang mudah, satu cara untuk menghalang sesetengah orang daripada menghantar mesej yang tidak diminta kepada anda adalah dengan menyembunyikan status WhatsApp. Pengirim tidak akan dapat menentukan sama ada akaun anda masih aktif.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Elak Gangguan Mesej Masuk, Ini Cara Sembunyikan Status ‘Online’ Di Aplikasi WhatsAap. Mudah Jer!

Penipuan dan pautan meragukan

Sebahagian besar spam WhatsApp mempunyai satu tujuan, untuk mencuba dan membuat anda membuka pautan dalam mesej. Klik pada pautan dengan risiko, ia akan mencuba dan melarang butiran peribadi anda, butiran perbankan, bukti kelayakan log masuk atau sebarang bentuk data lain yang mempunyai nilai di web gelap.

Banyak penipuan WhatsApp yang terkenal sejak beberapa tahun kebelakangan ini telah menggunakan bentuk spam ini, terutamanya:

Kenal Pasti Mesej Whatsapp Sebagai Spam, Ini Cara Terbaik Mengesannya Sebelum TerkenaKenal Pasti Mesej Whatsapp Sebagai Spam, Ini Cara Terbaik Mengesannya Sebelum Terkena

WhatsApp Gold: Versi WhatsApp yang dikatakan premium telah dihantar spam kepada berjuta-juta pengguna sepanjang 2016. Mengklik pada pautan dan menghantar pembayaran nampaknya akan memberi anda akses kepada versi WhatsApp yang lebih menarik yang digunakan oleh selebriti. Ramai yang dah tertipu!

Kenal Pasti Mesej Whatsapp Sebagai Spam, Ini Cara Terbaik Mengesannya Sebelum TerkenaKenal Pasti Mesej Whatsapp Sebagai Spam, Ini Cara Terbaik Mengesannya Sebelum Terkena

Tamat Tempoh WhatsApp: Satu lagi penipuan WhatsApp klasik. Anda akan melihat mesej yang mendakwa bahawa akaun WhatsApp anda telah tamat tempoh dan anda perlu membayar untuk mengaktifkannya semula. Ingat, WhatsApp tidak pernah mengenakan bayaran untuk memuat turun apl dan tidak akan mengenakan sebarang caj baharu pada akaun anda sebaik sahaja anda beroperasi.

Baucar Beli-belah: Salah satu penipuan WhatsApp yang paling biasa, anda akan mendapat mesej yang menawarkan baucar beli-belah jika anda melengkapkan tinjauan. Dalam amalan, satu-satunya perkara yang anda akan terima sebagai pertukaran untuk usaha anda ialah identiti yang dicuri.

Permintaan Log Masuk/Pengesahan

Anda tidak boleh menggunakan WhatsApp untuk Pengesahan Dua Faktor (2FA) pada mana-mana apl atau perkhidmatan yang diketahui. Sudah tentu, anda mesti menyediakan 2FA pada semua akaun anda, ia adalah salah satu cara terbaik untuk memastikan ia selamat walaupun seseorang telah berjaya mendapatkan bukti kelayakan log masuk anda, tetapi mesej 2FA tersebut tidak akan sampai ke WhatsApp.

Kenal Pasti Mesej Whatsapp Sebagai Spam, Ini Cara Terbaik Mengesannya Sebelum TerkenaKenal Pasti Mesej Whatsapp Sebagai Spam, Ini Cara Terbaik Mengesannya Sebelum Terkena

Sebaik-baiknya, anda harus menggunakan apl/perkakasan 2FA khusus seperti Google Authenticator atau YubiKey, tetapi sekurang-kurangnya ia akan tiba melalui SMS terus. Jika anda menerima mesej sedemikian di WhatsApp dan anda tidak cuba log masuk ke mana-mana. Ini tidak bermakna seseorang cuba menggodam akaun anda. Mesej itu adalah spam dan anda boleh mengabaikan dan menyekatnya dengan selamat.

Perkataan Khusus

Spam sering menggunakan taktik generik yang sama untuk mencuba dan menipu anda. Menurut literatur WhatsApp sendiri, terdapat lima jenis perkataan biasa dalam mesej yang perlu anda ketahui:

  • Salah ejaan atau kesalahan tatabahasa.
  • Meminta anda mengetik pautan atau mengaktifkan ciri baharu melalui pautan.
  • Meminta anda berkongsi maklumat peribadi anda, seperti nombor kad kredit atau akaun bank, tarikh lahir, kata laluan.
  • Meminta anda memajukan mesej.
  • Mendakwa bahawa anda perlu membayar untuk menggunakan WhatsApp.

Jika anda menerima mesej yang sepadan dengan salah satu kriteria, anda harus memadamkannya dengan segera.

Cara Mengurus dan Mengurangkan Spam WhatsApp

Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti mesej WhatsApp sebagai spam, apakah langkah seterusnya yang perlu anda ikuti?

1. Cara Melaporkan Nombor di WhatsApp

WhatsApp Business membolehkan syarikat berinteraksi dengan pelanggan mereka melalui antara muka WhatsApp. Penggunaan alat WhatsApp Business untuk pemesejan pukal dan hubungan yang tidak diminta adalah melanggar syarat WhatsApp.

Jika anda menerima mesej yang tidak diminta daripada akaun perniagaan, anda harus memfailkan laporan WhatsApp dengan segera. Anda melaporkan nombor spam dengan membuka sembang, mengetik nama pengirim dan menatal ke bawah ke Laporkan Kenalan.

Tetapi apa yang berlaku apabila anda melaporkan seseorang di WhatsApp? Malangnya, kita tidak tahu sebenarnya. Penyulitan bermakna WhatsApp tidak dapat melihat kandungan mesej, tetapi mereka akan dapat melihat log interaksi anda dan data lain yang berkaitan.

WhatsApp hanya mengatakan ia akan “melancarkan siasatan.” Jika pengirim didapati melanggar Syarat Perkhidmatan, akaun mereka boleh digantung atau diharamkan. Ingat, menyekat nombor hanyalah satu cara anda boleh menjadikan akaun WhatsApp anda lebih selamat.

2. Cara menghalang seseorang di WhatsApp

Salah satu pepatah lama untuk mencipta pengalaman Twitter yang menyeronokkan ialah menyekat awal dan sering menyekat. Falsafah yang sama digunakan untuk spam WhatsApp. Jangan berdiam dan berasa kecewa kerana aliran fakta yang tidak berkesudahan tiba di peti masuk anda, hanya sekat akaun pada tanda pertama masalah.

Anda boleh menyekat akaun WhatsApp dengan membuka mesej, mengklik pada tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas dan pergi ke More > Block.

3. Hadkan siapa yang boleh menambah anda ke kumpulan

Spam kumpulan adalah isu sebenar. Sama ada rakan yang terlalu bersemangat yang mempunyai nombor anda atau penipu di seluruh dunia, anda sering mendapati diri anda telah ditambahkan ke kumpulan yang anda tidak mahu menjadi sebahagian daripadanya.

Pada 2019, WhatsApp menambah ciri privasi baharu yang membolehkan anda memilih siapa yang boleh menambahkan anda ke kumpulan baharu. Tiga pilihan tersedia: Semua orang, Kenalan Saya dan Kenalan Saya Kecuali. Untuk menyediakannya, pergi ke Everyone, My Contacts, dan My Contacts Except. Untuk menyediakannya, pergi ke Settings > Account > Privacy > Groups.

Dengan penyulitan hujung ke hujung, beberapa tetapan pengurusan kenalan dan set pilihan privasi yang mantap, WhatsApp masih merupakan cara yang selamat untuk bersembang. Tetapi akhirnya, akaun anda hanya selamat seperti pengguna. Dengan mengikuti beberapa petua keselamatan asas, anda boleh memastikan akaun anda kekal selamat sepanjang masa.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

OR

Scroll to Top