May 27, 2024

Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal Menerajui Transformasi Sektor Kesihatan di Arab Saudi


RIYADH, Arab Saudi, May 11, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) — Universiti Harvard — Lapan tahun ke arah Wawasan 2030, Arab Saudi telah mengorak langkah yang besar dengan inovasi digital dan akses dipertingkatkan untuk penjagaan kesihatan berkualiti. Pelaburan strategik dalam infrastruktur, teknologi dan bakat telah menghasilkan kemajuan yang merevolusikan penjagaan pesakit dan meningkatkan standard penjagaan kesihatan tempatan. Usaha-usaha ini telah menambah purata jangka hayat dengan ketara, mengurangkan kadar kematian dan meningkatkan kesejahteraan secara menyeluruh di negara itu.

Tumpuan bagi pencapaian ini, Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC) yang terkenal dengan penjagaan dan rawatan khusus merentas bidang kritikal seperti onkologi, kardiologi, pemindahan organ dan genetik telah menjadi peneraju dalam penjagaan pesakit khusus, yang memimpin ke arah masa depan yang lebih cerah dan sihat untuk negara itu. Menerusi komitmennya untuk merintis inisiatif kesihatan digital, program pendidikan komprehensif dan usaha penyelidikan baharu, hospital tersebut telah membentuk semula landskap tempatan dan menetapkan standard baharu untuk keberkesanan dan kebolehcapaian.

Dalam era yang ditakrifkan oleh pencapaian teknologi dan dengan galakan negara tersebut ke arah pendigitalan, KFSH&RC berada di barisan hadapan penyepaduan kesihatan digital berbanding hospital setara lain, menggunakan perkhidmatan teleperubatan canggih, perundingan maya dan alat dipacu AI seperti Sistem AI ANFAL yang mengubah penyembuhan pesakit melalui cerapan prediktif dan penjagaan diperibadikan yang memastikan hasil terbaik bagi kepuasan pesakit.

Inisiatif kesihatan digital KFSH&RC juga termasuk menghadapi ancaman kesihatan yang lebih meluas menerusi teknologi seperti Penjujukan Genom Keseluruhan (WGS) dan Terapi Radiasi Lanjutan. Hospital itu juga telah menerajui pemindahan organ dengan melakukan pemindahan hati menggunakan robot sepenuhnya yang pertama di dunia dan memperkenalkan inovasi seperti Injap Pulmonari Transkateter Harmoni (TPV) di rantau itu yang meningkatkan penyembuhan dan menjadikan pengalaman pesakit lebih selesa. Teknologi-teknologi ini melancarkan pelan rawatan diperibadikan dan menjadikan diagnostik perubatan lebih tepat dan pantas, yang menyumbang secara signifikan kepada peningkatan standard penjagaan pesakit dan infrastruktur penjagaan kesihatan teguh dan mapan, selaras dengan objektif Program Transformasi Sektor Kesihatan.

KFSH&RC terus melangkaui batasan penyelidikan perubatan, menangani cabaran kesihatan yang mendesak dan menyumbang kepada landskap kesihatan awam Arab Saudi dengan penemuan seperti gen PfAP2-MRP yang penting untuk rawatan malaria dan pengecaman strain bakteria Riyadhensis baharu. Penemuan-penemuan ini bukan sahaja meningkatkan ketepatan diagnosis, malah memudahkan pencegahan awal, memastikan sokongan pesakit yang berkesan dan tepat pada masanya, selaras dengan objektif negara untuk mengurangkan penyakit kronik yang tersebar luas.

Usaha-usaha komprehensif ini disokong oleh inisiatif pendidikan teguh KFSH&RC yang menyediakan generasi profesional perubatan seterusnya melalui program latihan dan kerjasama antarabangsa.

Hospital itu juga diiktiraf oleh ‘Brand Finance’ pada tahun 2024 sebagai jenama penjagaan kesihatan paling bernilai di Arab Saudi dan Timur Tengah untuk tahun kedua berturut-turut, yang menempatkannya di kedudukan kesembilan di Arab Saudi dan ke-28 di Timur Tengah. Selain itu, KFSH&RC menyerlah sebagai satu-satunya hospital di dunia yang diiktiraf sebagai jenama sepuluh teratas paling bernilai negaranya.

Perihal Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC):

Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC) berdiri sebagai sebuah institusi penjagaan kesihatan terkemuka di Timur Tengah, dijangka bakal menjadi pilihan optimum bagi setiap pesakit yang mencari penjagaan kesihatan khusus. Hospital ini gah dengan sejarah merawat kanser, penyakit kardiovaskular, pemindahan organ, neurosains dan genetik.

Pada tahun 2024, “Brand Finance” menarafkan Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal sebagai pusat perubatan akademik teratas di Timur Tengah dan Afrika serta antara 20 teratas secara global untuk tahun kedua berturut-turut. Selain itu, pada tahun 2024, ia diiktiraf sebagai salah sebuah penyedia penjagaan kesihatan global terkemuka oleh majalah Newsweek.

Sebagai sebahagian daripada Wawasan Saudi 2030, dekri diraja telah dikeluarkan pada 21 Disember 2021 untuk menukarkan hospital tersebut menjadi entiti milikan kerajaan yang bebas dan tanpa untung, justeru merintis haluan kepada program transformasi komprehensif yang bertujuan untuk mencapai teraju global dalam penjagaan kesihatan menerusi kecemerlangan dan inovasi.

MAKLUMAT HUBUNGAN

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila hubungi:

En. Essam Al-Zahrani, Ketua Hal Ehwal Media, 0555254429

En. Abdullah Al-Aown, Pegawai Penyelarasan Media, 0556294232

Foto yang disertakan dengan pengumuman ini boleh didapati di https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/003e76ab-3d93-42d4-9edf-5e652a14c559Source link

OR

Scroll to Top