July 16, 2024

Isu cukai hangatkan debat Sunak, Starmer

Isu cukai hangatkan debat Sunak, Starmer


LONDON: Menjelang Pilihan Raya Umum United Kingdom (UK) minggu depan, Rishi Sunak dan Keir Starmer berdebat mempertahankan hujah masing-masing mengenai isu cukai, pendatang asing dan Brexit. 

Bagi Sunak selaku pemimpin parti Konservatif, debat yang diadakan di studio BBC di Nottingham, Rabu lalu, adalah peluang terakhirnya untuk menyampaikan mesej utama kepada berjuta-juta penonton. 

Bagi pemimpin parti Buruh Starmer, tugasnya adalah untuk mengekalkan keadaan yang stabil. 

Sunak menuduh pemimpin Starmer merancang kenaikan cukai dan tidak mempunyai pelan untuk menangani pendatang haram.

Beliau berulang kali mendakwa kepada penonton mengenai dasar parti Buruh yang akan mengenakan kadar cukai yang lebih tinggi. 

Starmer membidas dengan mengkritik Sunak kerana menabur janji mengenai cukai yang tidak dibiayai dan tidak memahami keperluan pengundi. 

Beliau menegaskan Sunak sebenarnya tidak menjelaskan bagaimana parti itu akan membiayai cita-cita mereka untuk membatalkan insurans nasional. 

Sunak menumpukan serangan terhadap rancangan ekonomi Parti Buruh, manakala Starmer menekankan latar belakangnya sebagai Ketua Pendakwa dan bermula dari kelas pekerja. 

Kedua-dua pemimpin itu komited untuk melindungi hak wanita, dan Starmer menerima tepukan atas pendiriannya untuk melayan individu transgender dengan penuh bermaruah dan terhormat.

Kedua-dua pendebat mempertahankan pendirian tentang Brexit, dengan Starmer berjanji untuk mendapatkan perjanjian yang lebih baik dengan Kesatuan Eropah (EU) dan Sunak memberi amaran tentang pergerakan bebas. -BBC 

Source link

OR

Scroll to Top