June 13, 2024

Jasmin Suraya Chin, Sifatkan Agama Adalah ‘Personal’, Enggan Tertekan Mahu Belajar Perlahan-Lahan – Hijabista

Pada ketika ini, anda semua harus tahu bahawa anda tidak boleh mempercayai setiap video yang ditemui di TikTok. Terutamanya dalam kategori kecantikan, terdapat banyak potensi risiko yang terlibat apabila ia berkaitan dengan wajah anda dan keyakinan diri anda, dalam hal ini.

Risikonya terdiri daripada yang tidak bersalah, kelihatan tidak masuk akal kepada yang lebih serius, seperti kerosakan jangka panjang. Tetapi apabila trend dan penggodaman tersebar secara tular di seluruh internet, begitu juga kejadian yang tidak diingini.

Walaupun apl itu terkenal dengan godaman kecantikan, beberapa daripadanya berguna seperti cara mencipta celak bersayap yang sempurna, ia juga merupakan satu nasihat bercampur-campur, yang selalunya video yang paling popular ialah video yang menghasilkan tindak balas yang paling dramatik yang tidak selalunya merupakan perkara yang baik. Jadi bagaimana anda boleh membezakan antara penggodaman yang berguna dan rawatan di rumah yang berpotensi berbahaya? Adalah baik untuk menggunakan pertimbangan terbaik anda dan mencari pakar dermatologi berlesen yang menyiarkan kebaikan dan keburukan trend pada apl. Berikut adalah yang paling teruk dari tahun ini.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

1. Tatu jeragat

@jamiiee.2 If I don’t laugh I’ll cry 🥺✌️ #facetattoo #fail ♬ You Brussle sprout – Anneli

TikTok telah lama taksub dengan jeragat palsu, pada mulanya video solekan yang comel dan mudah berjeragat menjadi viral dan kemudian aplikasi ini menjadi taksub dengan bintik inai dengan lebih 132 juta tontonan pada hashtag #HennaFreckles, hingga hasil yang sering bercampur-campur. Kini, TikTokers telah meratakannya, ada yang memilih dakwat separa kekal. Sudah ada video yang gagal disiarkan oleh seseorang yang melukis jeragat mereka sendiri di rumah. Tidak perlu dikatakan, lebih baik menyerahkan prosedur separa kekal atau kekal kepada profesional atau teruskan melukisnya dengan solekan. Pengodaman ini sudah tentu tidak sesuai untuk yang beragama islam.

2. Kontur pelindung matahari

@stopiteli I am convinced this works! #tutorial #contour #summer #lifehack #hack #beautyhack #snatched #tiktokwellness #hiddentalent ♬ original sound – Eli Withrow

Mengkontur tanpa solekan kedengaran seperti menjimatkan masa tetapi melakukannya dengan mendapatkan kerosakan matahari pada wajah anda adalah resipi untuk masalah di masa akan datang. Mari sapukan SPF ke seluruh muka kita dan pilih warna sawo matang jika anda benar-benar ingin mencuba kontur tanpa solek. Penggodam itu juga menjadi trend dan tidak akan menggerunkan pakar dermatologi anda.

3. Tatu tan

@drliv #duet with @carly_leal Sorry to say but there is no such thing as a healthy tan. You will develop wrinkles + dark pigmentations later#drliv #zurich ♬ iamoliviaponton used my sounddd – Charli D’amelio

Tatu sawo matang adalah nostalgia yang comel, tetapi sama seperti kontur sawo matang, ia juga meletakkan anda pada risiko kerosakan kulit. Peringatan, Tan adalah tidak lebih baik daripada selaran matahari apabila ia datang kepada kerosakan matahari. Ahli Dermatologi bertauliah berpendapat menentang trend di TikTok, menyiarkan video yang mengatakan “Mungkin kelihatan comel sekarang tetapi dalam 10 tahun anda akan berada di klinik saya. dan pesannya lagi, anda akan mengalami kedutan juga pigmentasi gelap nanti. walaupun anda yang beragama Islam haram melakukan tato, ini tidak bermakna pengodaman ini baik untuk anda. Awas ya!

4. Foundation berlebihan

@meredithduxburyWhat is everyone’s favorite color? 💚🧩🍏🍀🐢♬ Save Your Tears – The Weeknd

Jadi, yang ini tidak akan menyebabkan anda mengalami kerosakan yang berpanjangan, tetapi jumlah foundation yang digunakan hanya membazir. Dan ia pasti kelihatan cakey apabila anda melangkah keluar rumah.

5. Pengasah gigi

@dr.m_ Another day spitting some facts about Tik Tok trends #dentist #nailfile #teeth ♬ original sound – Suhail Mohiuddin

Pelik tapi benar! Tidak perlu dikatakan bahawa kita harus menyerahkan pemfailan gigi kepada doktor gigi. Itu, bagaimanapun, tidak menghalang pengikut di TikTok daripada mencuba sendiri dengan fail kuku dalam usaha untuk memberikan chompers mereka rupa yang lebih sekata dan sempurna. Doktor gigi tidak lama kemudian bercakap tentang trend itu, mengatakan ia boleh menyebabkan kerosakan yang tidak boleh diperbaiki pada enamel anda. Takut bukan!!

6. Wax muka penuh

@kapsalonfreedomboxmeer #@boef #viral #fooryou #voorjou #tagyourbestfriend #tagjebestfriends #kapsalonfreedomboxmeer ♬ origineel geluid – Kapsalonfreedom

Walaupun video tular ini pastinya mempunyai faktor kejutan yang tidak boleh diketepikan dan mereka telah memperoleh TikToker Kapsalon Freedom Belanda pengikut lebih daripada 5 juta pengguna TikTok, menuangkan lilin panas ke seluruh muka anda boleh menjadi salah dalam pelbagai cara yang jelas. cara (termasuk kemungkinan sesak nafas).

7. Rawatan muka frekuensi tinggi

@sebastianbails this just made me lose all my confidence… I HOPE MY SKIN GOES BACK! 😳😭 #foryou #skincare ♬ original sound – sebastianbails

Dengan peningkatan rawatan muka di rumah, rawatan muka frekuensi tinggi telah muncul di seluruh apl. Walaupun rawatan muka ini bagus untuk merawat jerawat, kedutan dan pori-pori yang membesar, ramai orang menggunakan alat gred profesional ini secara tidak betul dan terlalu kerap. Adalah lebih baik untuk menyerahkan apa-apa sahaja yang melibatkan penggunaan arus elektrik di muka anda kepada profesional. Dan jika rutin penjagaan kulit anda pernah menyakitkan, itu tidak bermakna ia berfungsi dengan lebih baik, cuma berhenti serta-merta.

8. Terlalu Banyak Slugging

@jamieheffez excuse my appearance but girls if ur not slugging ur face every night during the winter time wyd #slugging #skincare #skincareroutine #winterishere ♬ original sound – KHAE🦦

Hanyalah nama yang comel untuk amalan penjagaan kulit yang mudah menggunakan Vaseline atau oklusif lain pada pelembap anda untuk menutup kelembapan. Ia telah dipromosikan oleh pengaruh TikToker ini yang mempunyai masa dan tempat dalam rutin kecantikan orang tertentu, terutamanya mereka yang mempunyai jenis kulit kering terutamanya atau yang suka dalam iklim kering. Bagi individu lain, dan terutamanya yang rawan jerawat, pakar dermatologi telah memberi amaran bahawa ia mungkin membawa kepada jerawat yang tidak diingini.

9. Menggunakan “krim ereksi” pada bibir anda.

@jerrybmaldonado If you know what movie I’m talking about please tell me because I want to watch it again #beauty #lips ♬ original sound – Jerry Mal

Satu video tular menunjukkan TikToker mendapat hasil bibir yang menggebukan hasil menyapu “krim ereksi” pada bibirnya. Walaupun hasil yang kelihatan seperti dramatik, sebaiknya berpegang pada produk yang direka khusus untuk bibir. Ramai pemutih bibir hari ini tidak pernah menjadi lebih lembut, memberikan bibir kelihatan lebih penuh dengan asid hyaluronik dan bukannya perengsa.

Kesimpulannya tidak semua pengodaman kecantikan di apl itu Berjaya untuk dipratikkan. Dantidaklah dikategorikan sebagai pengodaman yang gagal. Setiap perkongsian perlu ditimbang baik buruknya dahulu.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI

OR

Scroll to Top