June 14, 2024

Khairil Anwar dilantik Pengerusi RTSO


KUALA LUMPUR – Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) EduCity@Iskandar, Datuk Ir Khairil Anwar Ahmad dilantik sebagai Pengerusi RTS Operations Pte Ltd (RTSO), pengendali RTS Link berkuat kuasa 1 Mac lepas.

Dalam satu kenyataan, RTSO memaklumkan, pelantikan Khairil Anwar itu adalah bagi menggantikan Datuk Mohd Farid Mohd Adnan.

Katanya, Khairil Anwar adalah jurutera profesional yang berdaftar dengan Lembaga Jurutera Malaysia dan mempunyai pengalaman kerja hampir 40 tahun.

“Sebelum dilantik sebagai Pengerusi RTSO, Datuk Ir Khairil bersama Iskandar Investment Berhad (IIB) (anak syarikat Khazanah Nasional Bhd) yang beliau sertai pada tahun 2007, di mana beliau berkhidmat dalam pelbagai jawatan termasuk sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) EduCity@Iskandar dan Pengarah Urusan/CEO Medini Iskandar Malaysia, sehingga beliau bersara sebagai Presiden/CEO pada Disember 2022.

“Semasa berkhidmat di IIB, beliau juga berkhidmat sebagai Pengarah di beberapa Lembaga Pengarah syarikat termasuk JV dengan KWSP, Sunway Group, Mitsui & Co dan Kumpulan Mubadala,” katanya.

Mengulas mengenai pelantikannya Khairil Anwar berkata, pelantikan itu sememangnya satu penghormatan dan beliau komited sepenuhnya untuk bekerjasama dengan lembaga dan pengurusan RTSO untuk menyampaikan projek RTS Link.

“Saya mengambil tahu skala dan kepentingan strategik projek ini dalam membawa manfaat yang besar untuk kedua-dua Malaysia dan Singapura dan dalam mengukuhkan lagi hubungan yang berakar umbi dan rapat antara kedua negara.

“Bagi pihak lembaga pengarah dan seluruh organisasi, saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih yang tidak terhingga atas kepimpinan Datuk Farid semasa beliau memegang jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah.

“Di bawah pengawasannya dan melalui dedikasinya yang tidak berbelah bahagi, RTSO telah mencatatkan kemajuan yang luar biasa, dan kami akan berusaha untuk meneruskan legasinya sambil kami berusaha untuk merealisasikan visi RTS Link sehingga menjadi kenyataan,” katanya.

Sementara itu, Naib Pengerusi RTSO, Yap Kim Wah berkata, pihaknya amat berbesar hati untuk mengalu-alukan Khairil Anwar sebagai Pengerusi Lembaga RTSO yang baharu.

“Melihat kepada rekod prestasi cemerlangnya dalam korporat, beliau tidak syak lagi akan menambah dengan pantas bukan sahaja kepakaran teknikal yang berharga kepada lembaga tetapi juga dalam mengemudi pasukan pengurusan untuk berjaya menyampaikan projek penting ini yang mempunyai kepentingan kepada negara yang besar,” katanya.

Projek RTS Link ialah rangkaian kereta api komuter sepanjang kira-kira empat kilometer dengan dua stesen, setiap satu di Bukit Chagar, Johor Bahru dan di Woodlands North, Singapura.

Dengan kapasiti sehingga 10,000 penumpang sejam di setiap arah dan perjalanan masa kira-kira lima minit antara kedua-dua stesen, RTS Link akan menyediakan satu perjalanan yang mudah dan selesa antara Singapura dan Johor Bahru. – MalaysiaGazette

 Source link

OR

Scroll to Top