May 20, 2024

Kulit Pernah ‘Breakout’ Teruk! Mawar Rashid Tak Buat Rawatan Estetik Hanya Pulihkan Dengan Cara Ini! – Hijabista

Kita di kejutkan lagi dengan bencana alam yang bakal melanda Malaysia malam ini. Diikutkan lagi taufan ini terkesan oleh ribut Tropika Kuat Nesat kepada Malaysia, di mana ia berada di kedudukan pada 19.7U 117.2T dari barat laut Filipina dan di jangka bergerak ke arah barat menuju ke Pulau Hainan.

Kenyataan ini telah di keluarkan oleh METMalaysia, keadaan itu juga akan menyebabkan angin kencang pada Laut China Selatan dan di jangkakan boleh meningkatkan kepada tahap taufan menjelang malam.

Persediaan sebelum taufan: Jangan takut, kekal tenang!

Sumber gambar dari Canva

METMalaysia telah mengeluarkan ‘Amaran Hujan Berterusan tahap waspada’ terutama sekali bagi negeri Sarawak, Sabah dan WP Labuan sehingga esok, 18 Oktober 2022. Bahkan, METMalaysia juga menjangkakan ribut petir akan melanda 12 negeri seluruh Malaysia.

Juga di khabarkan selain dari tiga negeri di bahagaian Pantai Timur seperti Pahang, Terengganu dan Kelantan, 10 negeri lain turut di ramal bakal di landa ribut petir adalah Pulau Pinang, Perlis, Kedah, Negeri Sembilan, Johor, Selangor, dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Jadi malam ini bakal di landa ribut petir, risaunya apa-apa akan berlaku ke kawasan rumah kita bukan? Mari kita bersama-sama ambil langkah berjaga-jaga supaya kita selamat dan bersedia jika berlaku apa-apa.

1. Berlindung di dalam bangunan

Sumber gambar dari Canva

Ketika ribut petir bermula, anda perlu bersiap sedia untuk mendapatkan perlindungan di dalam bangunan. Tidak kisah di mana anda berada, pastikan anda dalam keadaan yang selamat di dalam bangunan yang bertutup. Di khuatiri anda bakal terdedah pada panahan petir ketika ribut melanda.

2. Berlindung dalam kereta jika tidak sempat!

Sumber gambar dari Canva

Sudah tentu anda akan menghadapi situasi di mana anda tidak sempat untuk keluar dari kereta ketika ribut petir melanda. Buat sementara waktu, berlindung di dalam kereta, vam, atau lori dan pastikan tingkap dalam keadaan tertutup rapat.

Dalam situasi ini pula, anda di nasihatkan untuk berlindung daripada menyentuh objek berupa logam pada mana-mana bahagian kereta seperti pintu, tingkap, stering mahupun gear kerana bahagian ini boleh mengalirkan arus elektrik. Jangan! Berlindung di pondok telefon, pondok bas, bangsal mahupun khemah!

3. Pastikan anda matikan semua peralatan elektrik

Sumber gambar dari Canva

Anda perlu sentiasa berwaspada ketika menggunakan elektrik terutama sekali ketika cuaca hujan dan ribut. Matikan kesemua plag elektrik seperti peralatan komputer, tv, alat penghawa dingin dan apa-apa yang berkaitan. Di sarankan tanggalkan palam dari soket elektrik bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak di ingini berlaku.

Jangan gunakan telefon sewaktu ribut petir kecuali waktu kecemasan! Jika peralatan anda hidup ketika ini, anda berkemungkinan akan terkena renjatan elektrik boleh berlaku dan boleh mengakibatkan kematian berpunca dari kabel elektrik atau telefon.

4. Jangan pegang peralatan yang berasaskan logam

Sumber gambar dari Canva

Jauhkan diri anda sama sekali pada kawasan yang berhampiran logam seperti paip, pagar atau tiang telefon kerana bahan logam mampu menjadi arus elektrik. Maka, jangan mandi sewaktu ribut petir kerana peralatan dalam bilik mandi seperti paip dan air mampu mengalirkan arus elektrik!

Pastikan anda sentiasa mengetahui perkembangan semasa mengenai bencana yang kita bakal melanda ini. Harus berjaga-jaga untuk sebarang kebarang kalian, tidak mengapa untuk bersiap sedia dari tiada apa-apa.

Sumber: Listikel dan Samudera.my

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI

OR

Scroll to Top