July 23, 2024

Panggilan untuk Pencalonan: Anugerah Warganegara Global 2024

Panggilan untuk Pencalonan: Anugerah Warganegara Global 2024


LONDON, July 02, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) — Firma penasihat kediaman dan kewarganegaraan antarabangsa terkemuka Henley & Partners, dengan kerjasama Yayasan Andan, sebuah organisasi kemanusiaan bukan untung Switzerland, dengan sukacitanya mengumumkan panggilan untuk pencalonan untuk Anugerah Warga Global 2024.

Dicipta sepuluh tahun yang lalu pada 2014, Anugerah Warganegara Global adalah penghargaan yang memberi penghormatan kepada individu luar biasa yang berusaha untuk memajukan mana-mana satu daripada cabaran global yang memberi kesan kepada umat manusia hari ini – cabaran yang merentasi sempadan negara dan tidak boleh diselesaikan oleh mana-mana negara yang bertindak sendirian. Penghormatan tahun ini amat penting kerana ia menandakan ulang tahun ke-10 Anugerah Warganegara Global, meraikan satu dekad mengiktiraf dan menyokong juara global yang memberi impak yang mendalam kepada dunia kita.

Pemenang 2024 akan dipilih oleh jawatankuasa bebas yang cemerlang dan diberi penghormatan pada majlis Anugerah Warga Global, acara malam gala penutup Persidangan Kewarganegaraan Global Henley & Partners tahunan yang berlangsung tahun ini di Capella Singapura dari 27–29 November 2024 .

Pengerusi dan Pengasas Yayasan Andan Henley & Partners, Dr. Christian H. Kaelin, berkata kerja penerima anugerah itu perlu mendemonstrasikan kesan positif ke atas kehidupan kumpulan sosial yang terdedah, terutamanya dengan kaitan dengan isu berkaitan migrasi. “Anugerah Warganegara Global terbuka di seluruh dunia kepada mereka yang bekerja dalam bidang yang mempunyai kaitan langsung dengan isu yang mereka ingin kesan dan tidak termasuk tokoh politik, pemimpin pendapat dan selebriti. Jawatankuasa ini sedang mencari individu yang luar biasa dan memberi inspirasi yang menunjukkan visi, keberanian dan inovasi dalam memacu perubahan global, yang tindakan dan pandangannya menyumbang kepada dunia yang lebih adil, aman, terhubung, dan toleran.”

Proses pemilihan adalah sulit dan berdasarkan keputusan majoriti Jawatankuasa Anugerah. Anugerah itu sendiri terdiri daripada pingat arca yang direka khas oleh artis Itali terkemuka Antonio Nocera, sijil anugerah yang ditandatangani oleh Pengerusi Jawatankuasa Anugerah Warga Global dan hadiah wang sebanyak USD 20,000, yang digunakan untuk menyokong usaha kemanusiaan penerima anugerah. Selain itu, Henley & Partners komited untuk bekerjasama rapat dengan penerima anugerah untuk tempoh setahun, meningkatkan kesedaran tentang kerja mereka dan menyokong projek yang dipilih melalui rangkaian firma yang mempunyai lebih 55 pejabat di seluruh dunia.

Sejak penubuhannya, Anugerah Warga Global telah memberikan penghormatan kepada ramai individu luar biasa. Penerima penghormatan pertama anugerah ialah usahawan Jerman, Harald Höppner, yang telah menubuhkan projek bantuan kemanusian pelarian Sea-Watch. Beliau diikuti oleh Dr. Imtiaz Sooliman, Pengasas Gift of the Givers Foundation, organisasi bantuan bencana terbesar di Afrika dan Monique Morrow, Pengasas Bersama The Humanized Internet, projek identiti digital yang bertujuan untuk membawa harapan kepada dianggarkan 1.1 bilion individu di dunia yang tidak dapat membuktikan identiti sah mereka.

Diep Vuong, Pengasas Bersama dan Presiden Pacific Links Foundation, telah dianugerahkan atas kerjanya di Asia Tenggara berkempen untuk hak mereka yang diperhambakan oleh pemerdagangan manusia, manakala Prof. Dr. Padraig O’Malley menerima Anugerah Warga Globalnya sebagai pengiktirafan terhadap kerjanya mengenai penyelesaian konflik dan perdamaian di Ireland Utara, Afrika Selatan dan Iraq. Penerima anugerah tahun lepas Zannah Bukar Mustapha, Pengasas Future Prowess Islamic Foundation, telah diiktiraf atas sokongan psikologi, pendidikan, rohani dan lain-lain sokongan perkembangan yang diberikan kepada kanak-kanak dan balu yang terjejas oleh pemberontakan di timur laut Nigeria.

Mengulas mengenai sejarah dan kepentingan 10 tahun anugerah itu, Dr. Kaelin berkata cita-cita kewarganegaraan global adalah prinsip pengasas Henley & Partners, dan melalui perkongsiannya dengan Yayasan Andan, firma itu boleh memberikan sokongan kepada mereka yang kehilangan tempat tinggal akibat peperangan, konflik dan perubahan iklim. “Semua penerima Global Citizen Award telah memberi inspirasi kepada kami dengan kesediaan mereka untuk bertindak dalam menghadapi masalah yang dilihat oleh ramai orang sebagai terlalu luas untuk ditangani. Isu-isu yang kita hadapi hari ini melangkaui keluarga, suku, kampung dan negara. Ia lebih kritikal daripada sebelumnya bahawa kita melakukan apa yang kita boleh untuk menyokong mereka yang bekerja untuk mengubah kehidupan orang yang terdedah di seluruh dunia.”

Pencalonan ditutup pada hari Jumaat, 2 Ogos 2024. Untuk maklumat lanjut tentang cara menghantar pencalonan anda, sila hubungi Bushra Zaidan di busha.zaidan@andan.org

Sarah Nicklin
Ketua Kumpulan PR
sarah.nicklin@henleyglobal.com
Telefon mudah alih: +27 72 464 8965

Panggilan untuk Pencalonan: Anugerah Warganegara Global 2024Source link

OR

Scroll to Top