June 13, 2024

Pengumuman mengenai pelaburan Google di Malaysia dalam masa terdekat – Tengku Zafrul


Kuala Lumpur: Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) mengesahkan satu pengumuman berkenaan pelaburan Google di Malaysia akan dilakukan dalam masa terdekat.

Menterinya Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata ia adalah susulan daripada pertemuan secara maya Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama presiden dan ketua pegawai pelaburan Google, Ruth Porat serta beberapa lagi pengurusan kanan syarikat gergasi teknologi itu pada Isnin.

“Saya dan Menteri Digital Gobind Singh Deo turut hadir dalam mesyuarat maya ini. Antara perbincangan adalah pelaburan di dalam negara kita yang akan diumumkan jumlahnya selepas diluluskan.

“Saya difahamkan pengumuman ini akan dibuat dalam masa terdekat,” katanya kepada media selepas majlis makan malam meraikan delegasi Arab Saudi ke Malaysia malam tadi.

Antara isu lain yang dibincangkan adalah dari segi pertukaran kepakaran, reskilling and upskilling rakyat Malaysia dalam tiga sektor terutamanya pendidikan, agrikultur dan kesihatan, kata Tengku Zafrul.

Kementerian Digital akan menyelaraskan penggunaan digital AI manakala dari segi pelaburan, MITI bersama-sama Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) sedang membuat persiapan akhir bersama Google, katanya.

Menerusi hantaran di Facebook pada Isnin, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata sesi itu merupakan susulan daripada pertemuan mereka di Amerika Syarikat (AS) tahun lepas.

Beliau berkata ketika sesi tersebut Ruth memaklumkan kemajuan rangka tindakan bidang yang boleh diperluaskan pihaknya di Malaysia berdasarkan penerangan sebelum ini oleh Perdana Menteri mengenai misi dan tumpuan kerajaan Malaysia.

Pada November 2023, kerajaan Malaysia dan Google mengumumkan kerjasama strategik untuk mewujudkan peluang pertumbuhan inklusif kepada lebih ramai rakyat Malaysia dan syarikat tempatan dalam ekonomi digital yang sedang berkembang pesat.

© New Straits Times Press (M) BhdSource link

OR

Scroll to Top