July 16, 2024

Sering Mendengar Ceramah Agama Di Youtube Buka Hati Mualaf Cantik ARNITA RODELINA TURNIP Peluk Islam – Hijabista

Sering Mendengar Ceramah Agama Di Youtube Buka Hati Mualaf Cantik ARNITA RODELINA TURNIP Peluk Islam – Hijabista

Iman bukanlah suatu benda yang mudah diwarisi oleh seseorang. Meski pun ia boleh meningkatkan, ada kalanga ia juga boleh menurun tanpa kita sedar.

Artikel berkaitan: Demi Menjaga Aurat Wanita, Kedai Kasut Ini Gunakan Kaki Lelaki Sebagai Model Mereka

Tampil memberikan pandangan mengenai solekan mata bagi wanita berniqab, Ustazah Asma’ Harun ambik pendekatan ini untuk kongsi pendapatnya di laman media sosial. Bukan sahaja bagi mereka yang berniqab malah untuk semua wanita.

Niqab untuk elak tabarruj dan juga fitnah

Solekan Mata Terlampau Tetapi Berniqab, Ustazah Asma’ Harun Nasihati Supaya Berhati-hati
Sumber dari Canva

Ramai yang tampil berniqab pada masa kini dan mereka kelihatan manis dan cantik. Namun, ada juga yang memakai niqab tetapi kelihatan sedikit ‘menonjol’ pada bahagian yang jelas terbuka.

Berkongsi di laman media sosial, Ustazah Asma’ Harun memberi pandangan bagi mereka yang membuat solekan mata walaupun berniqab. Ia terlalu tampak menonjolkan serta menarik untuk khalayak ramai.

Jelasnya lagi melalui video pautan yang dimuatnaik itu, bahagian mata serta mulut adalah antara ciri muka yang paling menarik. Bahkan, orang mudah tertarik untuk melihat kedua bahagian itu.

@f4tin4yu90 #niqab #subahanallah #ustazahasmaharun ♬ bunyi asal – 4yuKamil90

Katanya lagi, pemakaian niqab itu pada dasarnya untuk mengelakkan dari tabarruj mahupun perhatian kepada individu yang mengenakan pemakaian niqab. Maka niat di situ patut di nilai terlebih dahulu.

“Pakai niqab tetapi mata sangat cantik. Tujuan pakai niqab untuk tidak menarik perhatian. Mata dengan mulut tarikan yang kuat bagi wajah, sama ada lelaki ataupun perempuan,

“Saya bukan tujukan kepada wanita pakai niqab saja.. semua wanita lah. Cuma bila pakai niqab, keinginan lelaki untuk melihat kecantikan wanita itu kadang-kadang lebih.’ katanya.

Pendakwah bebas itu juga menegaskan bahawa kaum lelaki ini akan mudah tertarik pada mata wanita sehingga membuatkan mereka terbayangkan sesuatu yang berlebih-lebih. Oleh dengan itu, Ustazah Asma’ nasihati untuk para wanita berniqab supaya mengurangkan sedikit penggunaan solekan mata.

“Sama ada pakai niqab atau tidak, maksudnya biarlah wajah kita natural. Kecuali mungkin pakai bedak sikit, sunblock ke krim untuk menutup cela,

“Itu kalau kita baca yang ditulis oleh jabatan mufti iaitu dibenarkan syarak supaya ada keyakinan diri, diri itu lebih bersih dan kemas dengan tujuan tersebut. Jangan sampai bertabbaruj,”ujarnya lagi.

Sebagai kefahaman kita, nasihat Ustazah Asma’ adalah supaya kaum wanita yang ingin menutup aurat dengan sempurna haruslah elakkan dari solekan yang berlebihan. Khuatir kita akan terlebih-lebih sehingga menjadi tabarruj. Alangkah manis kalau kita masih menutup aurat tetapi kenalan solekan natural!

Sumber: Ustazah Asma’ Harun dan Ohmymedia!

Artikel berkaitan: Dikritik Kerana Persoal Wanita Tak Jaga Aurat, Gadis Berniqab Ini Tampil Mohon Maaf

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

OR

Scroll to Top