June 14, 2024

Gayakan Bunga Tangan Emas Dan Fesyen ‘Minimalis’ Buat DSV Nampak Versatil, Wajar Jadi Ikutan Hijabi – Hijabista

Bukan mudah untuk bangkit membina ekonomi keluarga, kebanyakan usahawan wanita B40 adalah daripada golongan terkesan oleh pandemik Covid19 yang ingin kembali. Pasti masih tercari-cari cara untuk menjana pendapatan dengan bijak.

Elak padah ditipu orang sekeliling, mujur platform khas yang disediakan bagi membantu usahawan wanita luar bandar khususnya golongan B40, melindungi dan membantu agar perniagaan mereka selari dengan arus perniagaan semasa yang berasaskan digital.

ARTIKEL BERKAITAN: Berniaga Sejak Usia 14 Tahun, Gadis ‘Tumbler’ RM 1800, Dedah Tak Pernah Minta ‘Wang’…

Cabang baharu bantu kembangkan perniagaan

Pihak Usanita Sdn Bhd (USANITA) berani mengambil langkah untuk mendedahkan produk Industri Kecil dan Sederhana (IKS) negara, ke pasaran lebih luas. Ramai yang masih tidak tahu kewujudannya, dengan mengajak mereka menjadi usahawan perintis USANITA, sekali gus mempromosi dan mengangkat kelebihan IKS di mata dalam dan luar negara.

Justeru itu, terhasilnya Usanita Mall sebagai platform e-dagang atau market place yang mensasarkan peniaga dan pengguna online di seluruh Malaysia dengan objektif utamanya bagi memberi pendedahan perniagaan usahawan B40 dan M40 secara digital.

Kewujudan Usanita Mall adalah salah satu cabang bantuan untuk mengembangkan perniagaan mereka. Dalam satu sessi temubual di majlis Rumah Terbuka Aidilfitri USANITA di Hotel Pullman, Ketua Pegawai Eksekutif Usanita Sdn Bhd, Datin Adzliana Prof Dato Sri Dr Hasan menjelaskan, selari dengan arus digitalisasi kini, setiap usahawan perlu mengubah kaedah dan strategi perniagaan sesuai dengan corak pembelian masa kini.

“Kalau nak dihitung market place yang ada hari ini, memang tidak terkira hingga wujudnya persaingan tetapi saya melihat dari aspek positif di mana platform ini telah membuka ruang kepada usahawan-usahawan untuk berdagang dan memperkenalkan produk mereka kepada umum,” kongsinya.

ARTIKEL BERKAITAN: Generasi Muda Nak Berniaga Perlu Ada Pada Ruangan Betul & Ilmu. Ini Cara Ibu…

Membuka ruang baru

Platform ini dibuka secara percuma kepada semua peniaga yang ingin membuka akaun di Usanita Mall dengan syarat perlu berdaftar sebagai perintis terlebih dahulu. Tambahnya lagi, paparan Usanita Mall yang ringkas dan mudah difahami ini sesuai untuk penggunaan setiap lapisan masyarakat.

 

“Lebih banyak ruang untuk usahawan berniaga, bermakna lebih besar peluang untuk mereka mendapatkan jualan serta menjana pendapatan yang akhirnya mendorong kepada pertumbuhan ekonomi negara” katanya.

Menolak dawaan bahawa platform ini seperti lambakan produk di pasar malam, malah menyifatkan perkata itu tidak diketahui secara jelas selagi tidak melayari platform e-dagang berkenaan.

“Di USANITA Mall bukan rojak, tapi kita eksklusif, kita sendiri buat ‘branding’ mereka, kita buat pembukusan baharu, kita tak akan bagi mereka (perintis) lakukan sendiri. Jadi, kita tak akan ada lambakan produk macam di pasar malam.

Pihak USANITA perlu menjaga visual produk mereka supaya nampak kemas dan lebih menarik, memberi tunjuk ajar bagaimana visual yang baik dapat membantu penjenamaan mereka ketika berada di platform dalam talian. Tiada lagi packaging ikat getah!

Rosyan Nor bantu tingkatkan penjualan

Usaha murni ini juga turut membawa Datuk Rosyam Nor sebagai ikon perniagaan yang membantu para usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) dari segi penjenamaan dan pemasaran produk bagi memastikan ianya mampu menembusi pasaran pada masa kini sekali gus meningkatkan jualan.

“Saya membantu secara percuma kepada lebih 50 produk usahawan IKS sebagai duta tanpa sebarang kos bayaran. Mereka yang berada dibawah program Usanita ini, boleh menggunakan gambar saya di pembungksan produk sebagai duta kepada peroduk mereka sendiri, secara tidak langsung membantu meningkatkan jualan dan ini terbukti sehingga penjualan produk mereka mencapai RM300,000 sebulan” katanya.

Rosyam turut menambah, usaha murni sebagai duta produk secara percuma ini diberikan selama satu tahun. Tarikan utama Usanita Mall ialah senarai ‘VIP Merchants’ yang juga merupakan rakan strategik Usanita Sdn Bhd seperti Rizman Ruzaini, Awal Ashaari, Fiziwoo, Fazs Faozi dan ramai lagi. Dengan adanya senarai ‘VIP Merchants’ ini dapat membantu menarik lebih ramai pengunjung ke platform ini.

Selain itu, Usanita turut keudara dalam program Usahawan Masterclass Buletin FM, melibatkan pengisian khas, Biz Spot di mana usahawan-usahawan daripada Perintis Usanita akan dijemput untuk membuat perkongsian menerusi segmen Santai Siang bersama Marsila Hassan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI

OR

Scroll to Top