June 24, 2024

5 Inspirasi Gaya Selebriti Berhijab Dalam Parisian Chic, Ringkas Tapi Tetap Stylish! – Hijabista

TikTok mempunyai reputasi untuk menunjukkan kepada anda perkara yang mahu ditonton, yang boleh membuatkan anda terus menatal selama berjam-jam. Sesetengah pengguna juga mendakwa TikTok mengenali mereka lebih baik daripada mereka sendiri, kerana aplikasi ini menunjukkan video yang membantu mendiagnosis ADHD, autisme atau keadaan lain.

Algoritma aplikasi ini, yang mempelajari tingkah laku anda dengan cara yang tidak dilakukan oleh media sosial lain. Tetapi bagaimana jika suapan anda bukan semua yang boleh dibuat? Jika anda mendapati diri anda bosan dengan TikTok, tip ini sedia membantu membetulkannya.

Misteri Di Sebalik Algoritma TikTok

Untuk masa yang lama, sukar untuk mengetahui perkara yang menjadikan TikTok FYP (For You Page) begitu menarik. Syarikat itu enggan berkongsi formula kejayaannya dan membuatkan pengguna meneka apa yang membuatkan apl ini mengetahui keutamaan mereka dengan baik.

Walau bagaimanapun, dalam catatan blog dari 2020, syarikat itu akhirnya bersetuju untuk mendedahkan sedikit cara TikTok mengesyorkan video untuk anda. Ia menentukan bahawa “cara terbaik untuk menyusun suapan FYP anda ialah dengan hanya menggunakan dan menikmati aplikasi ini. Ia tidak terlalu terperinci, sekadar tip untuk mengikuti akaun baharu dan meneroka ‘tab discover’.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Dari sudut pandangan yang lain, maklumat yang sama ini boleh menerangkan tindakan yang akan membantu meningkatkan FYP anda agar lebih sepadan dengan minat anda.

1. Mengikuti

Perkara pertama yang perlu anda lakukan sebaik sahaja menggunakan TikTok ialah mengikuti akaun yang anda rasa menarik. Ini akan memastikan anda terus melihat pencipta tersebut pada FYP  dan ini juga akan membantu apl mengesyorkan kandungan dalam bidang minat yang sama.

2. Tonton dan tonton semula

Walaupun masa menonton bukanlah faktor yang paling penting, menurut dokumen tentang algoritma aplikasi ini, ia masih menjadi faktor. Oleh itu, apabila apl menyedari bahawa anda telah menonton sesuatu sepanjang jalan, ia memahami bahawa anda menyukainya. Cara yang lebih baik untuk menekankan keseronokan anda ialah menonton video yang sama beberapa kali.

3. Tekan “Tidak Berminat”

Tetapi apa yang berlaku jika anda menonton sesuatu sepanjang jalan, hanya untuk mengetahui ia adalah umpan klik? Anda tahu video itu. Mereka yang mengatakan “lihat apa yang berlaku seterusnya” hanya mengecewakan pada akhirnya.

Hanya kerana anda menonton sesuatu sehingga tamat, tidak bermakna anda perlu meletakkan diri untuk lebih banyak masa menonton kandungan yang sama. Anda boleh memberitahu apl bahawa anda tidak menyukai ini dan mengelakkan aliran dan bunyi yang serupa pada masa hadapan. Untuk melakukan itu, tekan lama skrin, sehingga pop timbul muncul. Kemudian tekan ikon patah hati yang bertulis “Tidak Berminat”. Butang yang sama juga muncul jika anda menekan butang Kongsi.

4. Suka dan kongsi

Satu lagi cara untuk memberi isyarat kepada apl bahawa anda menyukai kandungan itu ialah dengan menekan butang Suka (likes) di sebelah kanan skrin. Ini juga merupakan cara yang baik untuk menyokong pencipta yang anda nikmati. Selain itu, setiap video yang anda suka akan memasukkan perpustakaan khas dalam profil anda untuk rujukan kemudian. Anda boleh memilih sama ada untuk memastikan perpustakaan ini peribadi atau menjadikannya awam.

Butang Kongsi (share) ialah teman semula jadi bagi butang Suka (likes). Jika anda cukup menikmati sesuatu, anda mungkin mahu menghantarnya ke kumpulan WhatsApp kegemaran anda, atau menambahkannya pada cerita Instagram. Anda boleh melakukannya dengan butang Kongsi (share) di sebelah kanan skrin.

Anda juga boleh melangkah lebih jauh dan tekan Simpan (save) untuk menyimpan video pada peranti anda, yang juga akan membantu mengongsinya dengan orang yang tidak mempunyai TikTok pada telefon mereka. Kedua-dua tindakan ini akan memberi isyarat kepada apl bahawa anda mahukan lebih banyak kandungan yang sama.

5. Tambahkan pada Kegemaran

Anda juga boleh pergi selangkah ke hadapan dan menambah sekeping kandungan pada kegemaran anda, supaya anda boleh kembali kepadanya kemudian. Di sini, anda boleh menyukai lebih daripada video tertentu. Tambah video, bunyi, kesan, hashtag dan soalan pada pustaka Kegemaran (Favorites library) anda, yang muncul pada profil, bersebelahan dengan butang Edit Profil.

Ini bukan sahaja akan membantu algoritma malah memberi anda kandungan yang lebih baik, tetapi jika anda ingin mencipta kandungan sendiri, pustaka ini boleh membantu anda menyimpan idea untuk masa akan datang.

6. Komen

Jika anda seorang yang kebanyakannya menonton TikTok dan gemar dengan aplikasi ini, anda mungkin tidak berminat untuk mengulas. Mungkin anda suka mengulas hanya jika  mempunyai sesuatu yang menarik untuk disumbangkan kepada perbualan. Ini adalah satu kesilapan jika ingin menyusun FYP yang lebih baik.

TikTok mengambil kira sebarang bentuk penglibatan untuk membantu membina cadangan yang lebih baik, itulah sebabnya komen memainkan peranan penting. Anda mungkin perasan bahawa ramai orang mengulas dengan baris seperti “mengulas untuk kekal di sisi TikTok ini”. Dan jika anda ingin melihat lebih banyak kandungan yang sama, anda harus melakukan perkara yang sama.

7. Gunakan Tab Temui (Discaver Tab)

Seperti Instagram, TikTok mempunyai Explore Page sendiri, yang dipanggil Discover. Ia menunjukkan hashtag dan bunyi sohor kini serta mempunyai pilihan carian. Jika terdapat sesuatu yang khusus yang anda ingin lihat lebih lanjut pada halaman anda, gunakan Discover untuk mencarinya. Kemudian teruskan untuk menyukai dan berkongsi video daripada carian itu, untuk benar-benar memudahkan algoritma.

Sokong pencipta kegemaran anda

Seperti yang anda boleh ketahui daripada tindakan ini, menjadikan FYP anda berfungsi untuk memerlukan sedikit masa dan pelaburan. Ini kembali kepada kenyataan awal (sumber dipercayai) lebih banyak masa yang anda luangkan pada apl itu, lebih baik ia akan berfungsi untuk anda.

Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa terdapat individu lain sebenarnya di sebalik kandungan yang anda gunakan. Jadi jika anda suka, kongsi dan komen, pastikan anda juga berbuat demikian untuk menunjukkan penghargaan anda atas kerja keras mereka.

SUMBER:Makeusof

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI

OR

Scroll to Top