June 14, 2024

Penyakit alergi secara langsung menyumbang kepada keperluan kos antara 1,800 dan 6,600 euro setiap pesakit setahun


The HEAD registry, with nearly 800 patients, serves to evaluate the economic and social impact of allergies at a European level

VALENCIA, Sepanyol, June 04, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) — Kos penyakit alergi adalah antara €1,823 dan €6,656 bagi setiap pesakit setahun jika kita hanya mempertimbangkan kos langsung yang diperoleh daripada penjagaan kesihatan. Data ini menurut kajian data yang dikumpul melalui pendaftaran HEAD Eropah yang dipromosikan oleh EAACI, yang mengadakan kongresnya di Feria de Valencia sehingga Isnin, 3 Jun.

Penyakit alergi dan asma adalah antara penyakit kronik yang paling biasa di seluruh dunia dan menyumbang kepada beban kesihatan global yang besar. Walau bagaimanapun, kesan sebenarnya sukar untuk dianggarkan kerana kekurangan keterwakilan dan ketidaklengkapan data yang tersedia,jelas Dr. Ioana Agache, yang mempengerusikan Jawatankuasa Penyelidikan dan Jangkauan (ROC) EAACI. Pendaftaran HEAD telah dilancarkan untuk menerangkan corak penjagaan penyakit alahan dan asma serta untuk menilai kesannya terhadap kos, kewangan dan peribadi. Secara purata, pesakit dewasa kehilangan antara 2.68 dan 5.33 hari bekerja, kanak-kanak antara 14.88 dan 24.09 hari bersekolah dan keluarga mereka antara 3.99 dan 23.35 hari.

Beban besar penyakit alergi, menurut penyelidikan ini, memerlukan tindakan segera untuk memperbaiki pengurusannya,” kata Dr. Agache. “Rawatan yang dinasihatkan oleh garis panduan EAACI boleh meningkatkan hasil. Namun, langkah udara bersih global diperlukan untuk memberi kesan yang ketara,” ujar beliau.

Kongres juga membincangkan cara untuk memudahkan terjemahan keputusan percubaan dan penyelidikan ke dalam amalan klinikal rutin. “Terdapat beberapa pendekatan eksperimen dengan potensi yang lebih besar untuk diterjemahkan ke klinik, seperti sitometri aliran untuk ujian pengaktifan basofil atau ELISA bagi mengukur tahap periostin,” jelasnya Maria Escribese Alonso, Naib Dekan Penyelidikan di Fakulti Perubatan Universiti CEU San Pablo dan Pengarah Institut Perubatan Molekul Gunaan-Nemesio Diez. Dia juga menekankan bahawa Sepanyol adalah negara yang hebat untuk penyelidikan translasi dalam alergi “mempromosi rangkaian di mana doktor dan penyelidik mempunyai peluang untuk bekerjasama bagi mencapai matlamat yang sama.”

Sila Hubungi EAACI
+41 44 205 55 33
communications@eaaci.org

Foto yang mengiringi pengumuman ini boleh didapati di https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/10adb810-ecda-4f52-aa8c-445a31170caa Source link

OR

Scroll to Top